uska grla

Njemačka industrija ima velikih problema zbog sukoba u Crvenom moru

29.02.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Njemačka industrija se zbog otežanog prometa kroz Sueski kanal i štrajkova željeznice pojačano suočava s nedostatkom materijala i sirovina, priopćio je ekonomski institut Ifo u četvrtak

"Pored sukoba u Crvenom moru i višestruki štrajkovi njemačkih željezničara su pridonijeli tomu da se sve više poduzeća suočava s manjkom sirovina i dijelova", priopćio je institut Ifo.

Prema ispitivanju ovog instituta, u veljači je 14,6 posto poduzeća izjavilo kako ima problema s proizvodnjom zbog nedostatka sirovina i dijelova. U siječnju je to isto prijavilo 12,5 posto poduzeća.

Nestašice posebice pogađaju kemijsku, elektronsku i automobilsku industriju. Krajem siječnja proizvođač električnih automobila Tesla prekinuo je na dva tjedna proizvodnju u svom pogonu pored Berlina zbog nedostatka elektroničkih komponenti.

Glavni problem predstavlja otežani promet kroz Sueski kanal zbog napada milicije hutijevaca iz Jemena na trgovačke brodove koje prolaze tjesnacem između Arapskog poluotoka i Afrike. Od prošlog tjedna se zbog zaštite brodova u ovim vodama nalazi i jedna njemačka fregata.

Ifo je istodobno ukazao na to da se trenutna situacija ne može usporediti s razdobljem pandemije koronavirusa, kada je 81 posto poduzeća smanjilo ili prekinulo proizvodnju zbog prekida dobavljačkih lanaca.

"Trenutno nedostaci i smanjene isporuke ne predstavljaju temeljni problem za industrijsku proizvodnju", stoji u priopćenju njemačkog ekonomskog instituta.