kultura pšenica

Očekuje se dobra žetva žitarica i povoljne cijene

24.06.2020 u 14:52

Bionic
Reading

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić u srijedu je rekao kako očekuje vrlo dobru žetvu ozimih kultura, a njegovo mišljenje dijele i tvrtke-proizvođači i otkupljivači, koje najavljuju dobre otkupne cijene. Na konferenciji za novinare u osječkoj Županijskoj komori Karalić je kazao kako je u Hrvatskoj ove godine dominantna kultura pšenica koja je zasijana na 138 tisuća hektara, a slijedi ječam na 57 tisuća hektara.

Očekivani prinos za ove dvije kulture je 750 tisuća tona pšenice i 270 tisuća tona ječma što su, ocijenio je "vrlo dobri proizvodni rezultati i to će biti vrlo dobra žetva kad se uzmu u obzir vremenske prilike". Dodao je kako je još 38 tisuća hektara zasijano uljanom repicom, a očekivani prinos je oko 100 tisuća tona.

S obzirom na očekivane prinose tih kultura koji su gotovo dvostruko viši od tih potreba, Karalić je rekao kako će ih Hrvatska imati dovoljno za domaće potrebe. Početak žetve očekuje se za tjedan dana.

Na cijene ministarstvo ne može utjecati jer ih određuje tržište, rekao je Karalić. Član uprave tvrtke tvrtke "Žito", Josip Bičvić rekao je kako ta tvrtka u ovogodišnju žetvu ulazi s oko 350 tisuća tona skladišnih kapaciteta i planira otkupiti oko 200 tisuća tona pšenice, 40 tisuća tona uljane repice i 20 tisuća tona ječma.

Direktor "Ratarstva Belje plus" Krešimir Grgić ocijenio je kako je iza nas klimatski vrlo specifična godina u kojoj je bilo puno izazova zbog suše i kasnih mrazeva ,što je bilo razlog za priličnu zabrinutost.

"Situacija se na sreću popravila, došlo je povoljno klimatsko razdoblje što nam daje razloga za optimizam te očekujemo dobru žetvu. Očekujemo da ćemo iz vlastite proizvodnje proizvesti oko 24.000 tona pšenice“, rekao je.

Član uprave tvrtke "Granolio" Drago Šurina je najavio kako će ta tvrtka svu pšenicu koju otkupi platiti u što kraćim rokovima.

"Smatramo da naši proizvođači neće imati problema s plasmanom te da će sva pšenica završiti ili u silosima ili će biti odmah prodana. Osluškujemo tržišta zemalja oko nas, Mađarske i Srbije. U Srbiji su najavili cijenu od 93 lipe po kilogramu, no to nije relevantno jer će veći dio pšenice ići u izvoz za Italiju te smatramo da će talijanski kupci odrediti kolika će biti cijena kod nas i očekujem da će ona biti prosječno visoka", dodao je.