VRIJEDAN 60 MILIJUNA EURA

Objavljen poziv za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije

17.04.2023 u 13:04

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv za dodjelu sredstava 'Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu', vrijedan 60 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz tog ministarstva

Bespovratni iznos koji se može dodijeliti po projektnom prijedlogu iznosi između 100 tisuća i maksimalno dva milijuna eura. Prijavitelji mogu imati više projekata, a maksimalni iznos koji može ostvariti jedan prijavitelj je četiri milijuna eura. Cilj poziva je da poduzeća sama proizvode energiju za vlastite potrebe čime bi, između ostalog, smanjila ovisnost o nabavi energije na tržištu i troškove energenata.

Kroz realizaciju tog poziva, navodi se, cilj je utjecati na smanjenje smanjenje emisija stakleničkih plinova (60.000 tona CO2 godišnje), povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora (80MW), uštedu energije (140.000 MWh godišnje), te povećanje kapaciteta skladištenja energije (20MWh).

Investicije mogu biti za izgradnju integriranih i/ili neintegriranih fotonaponskih elektrana u mrežnom pogonu, izgradnju elektrana na biomasu, izgradnju elektrane na bioplin, postavljanje sustava za skladištenje električne energije (baterije) te za projektantski i stručni nadzor građenja, kao i za koordinaciju zaštite na radu. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako država pokreće ciklus vrijedan milijardu eura namijenjen investicijama u hrvatska poduzeća, u razvoj, podizanje konkurentnosti i zelenu tranziciju.

'Ovaj, prvi poziv iz Modernizacijskog fonda, usmjeren je prema tome da hrvatska poduzeća sama proizvode što više energije za vlastite potrebe koristeći obnovljive izvore energije. Poticanjem korištenja obnovljivih izvora energije Republika Hrvatska čini još jedan korak prema klimatski neutralnom gospodarstvu i ostvarivanju ciljeva na koje se obvezala prema Europskoj uniji', naglasio je Filipović.

Nakon objave uslijedit će objava Poziva za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovite kogeneracije u prerađivačkoj industriji, ukupne vrijednosti 80 milijuna eura, najavljuje ministarstvo.