BORBA PROTIV RECESIJE

Obama najavio velika ulaganja u izgradnju

08.12.2008 u 10:12

Bionic
Reading

Izabrani američki predsjednik Barack Obama najavljuje kako će pokrenuti najveće investicije u izgradnju cesta, mostova i javnih zgrada još od razdoblja predsjednika Eisenhowera, 50-ih godina prošlog stoljeća

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama izjavio je da njegov plan uključuje i otvaranje 2,5 milijuna novih radnih mjesta, zatim najveća ulaganja u infrastrukturu još od 50-tih godina prošlog stoljeća te smanjenje potrošnje energije u javnim institucijama. Ovo je dakako i prvi puta u povijesti da važnost štednje energije i uvođenje mnogo bržeg interneta postaje osnova napretka i borbe sa ekonomskom krizom.

Dodao je i da će SAD proširiti pristup bržem protoku interneta i da će raditi na modernizaciji školskih zgrada širom zemlje, prenosi SEEbiz.eu.

'Moramo hitno djelovati', rekao je Obama u nedjeljnom radio govoru, dan nakon što su objavljeni podaci da je u studenom u SAD otpušteno 533 000 radnika, najviše u posljednje 34 godine.

Obama, koji preuzima dužnost 20. siječnja, obećao je poduzimanje hitnih mjera za savladavanje recesije koja je već dovela do stope nezaposlenosti od 6,7 posto, a predviđa se da će do kraja naredne godine iznositi osam posto

Zatražio je i od svog tima nacrt plana za otvaranje 2,5 milijuna radnih mjesta do 2011. godine, a očekuje se da će Kongres odobriti zakon o ekonomskoj pomoći također u siječnju.

'Prvo, uložit ćemo veliki napor da državne zgrade mnogo efikasnije troše energiju. Naša vlada trenutno plaća najveći račun za utrošak energije na svijetu', rekao je Obama.

Također je naglasio i da će zamjena starog sistema grijanja i instaliranje žarulja koje štede energiju u državnim institucijama uštedjeti poreznim obveznicima milijarde dolara, ali i otvoriti nova radna mjesta.

'Milijuni novih radnih mjesta pojavit će se sa novom investicijom u državnu infrastrukturu najvećom od gradnje savezne mreže autoputeva tijekom 1950-tih', izjavio je Obama.

Prema najavljenom planu, američke države gube savezne financije ukoliko ne budu djelovale brzo na izgradnji i popravljanju puteva i mostova

'Primjenit ćemo jednostavno pravilo - ili ga iskoristite ili ga gubite', rekao je on.

Obamin plan uključuje i modernizaciju škola kako bi efikasnije koristile energiju i uvođenje novih računala u obrazovne ustanove.

'Također želimo uvesti internet mnogo bržeg protoka informacija', rekao je nadodavši i kako želi da se veći broj škola i biblioteka poveže na internet kao i da se bolnice međusobno povežu elektronski.

'Korištenje vrhunske tehonologije i elektronsko arhiviranje u bolnicama smanjit će administrativni rad, spriječiti eventualne greške i uštedjeti milijarde dolara svake godine', dovršio je Obama.

Inače, demokrati u Kongresu dogovorili su se s Bijelom kućom i o kreditnoj pomoći za automobilsku industriju u vrijednosti od 15 do 17 milijardi dolara. General Motors, Ford i Chrysler tražili su 34 milijarde dolara kako ne bi morali proglasiti stečaj i otpustiti tisuće radnika.

Prema službenim podacima u studenom je u SAD-u otpušteno 533.000 radnika, najviše na mjesečnoj razini u posljednje 34 godine.

Američki zastupnici razgovarali su tijekom tjedna s vlasnicima triju najvećih američkih proizvođača automobila o javnoj pomoći kako bi izašli iz teške krize s likvidnošću.