REFORMA REGULATORA

Obama će strože nadzirati financijski sustav

18.06.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je predstavio svoj dugo očekivani plan restrukturiranja propisa i nadzora u financijskom sustavu SAD-a, koji treba spriječiti ponavljanje financijskog kolapsa kakav je prouzročio sadašnju globalnu gospodarsku krizu

Obamin plan, koji predstavlja najveći zahvat u financijski regulatorni sustav od Velike depresije 1930-ih godina, uključuje dalekosežne promjene uloge nekih ključnih agencija u smjeru jačanja vladinog nadzora nad financijskim sustavom. On također zaoštrava mjerila za poslovanje velikih financijskih tvrtki te predviđa stvaranje nove agencije za zaštitu potrošača.

'Mi nismo birali kako će početi ova kriza. No sada imamo izbor u naslijeđu koje kriza ostavlja za sobom. Stoga moja administracija danas predlaže široku preobrazbu financijskog regulatornog sustava, kakva nije viđena od reformi nakon Velike depresije', rekao je Obama predstavljajući plan u Bijeloj kući.

Za financijsku krizu Obama je optužio 'kulturu neodgovornosti' ukorijenjenu od Wall Streeta preko Washingtona do tzv. 'Main Streeta', odnosno radnika i malih poduzetnika.

'To je bio neuspjeh cijelog sustava. Odsustvo nadzora prouzročilo je sustavne zloupuporabe', dodao je.

Prema Obaminom planu, čiji veći dio treba odobriti Kongres, daju se nove široke ovlasti središnjoj banci - Federalnim rezervama (FED) - da nadzire cijeli financijski sustav.

Također se predviđa širenje ovlasti ministarstva financija, te osnivanje regulatornog vijeća kojim će predsjedavati ministar financija i koje će zajedno s FED-om nadzirati sustavne rizike.

Ministarstvo financija također će zadržati ovlasti da odobrava vladine akcije na spašavanju kompanije kojima prijeti kolaps.

Prema Obaminim riječima, regulatori do sada "od stabala nisu vidjeli šumu", što je rezultiralo time da propast jedne velike tvrtke zaprijeti opstanku mnogih drugih, a učinak se umnožavao.

'Nije bilo sustava pripremljenog za takav ishod. I što je još važnije, nitko nije bio zadužen da ga spriječi', kazao je Obama, očito aludirajući na 'domino efekt' stečaja investicijske banke Lehman Brothers 15. rujna 2008., s imovinom većom od 600 milijardi dolara, koji je bio uvod u globalnu financijsku krizu.

Američki predsjednik u svom planu predviđa i osnivanje nove nadzorne agencija za zaštitu potrošača od prijevarnih ili opasnih hipotekarnih kredita, kreditnih kartica i drugih financijskih proizvoda. Agencija bi imala pravo donositi propise i vršiti inspekcije.

Obama je objasnio da će ta agencija donijeti nove propise za hipotekarne kredite kako bi se ukinula loša praksa koja je dovela do krize visokorizičnih hipotekarnih kredita.

'Ova kriza nije samo rezultat odluka najmoćnijih u financijskim tvrtkama, ona je i rezultat odluka običnih Amerikanaca da prihvate kreditne kartice, uzmu stambene kredite i preuzmu druge financijske obveze', kazao je.

Obama je rekao kako očekuje da plan novog financijskog regulatornog sustava Kongres prihvati do kraja godine.

Predložen je i nadzor složenih financijskih derivata, koji su bili uzrok ekspanzije visokorizičnog hipotekarnog kreditiranja. Ti će financijski proizvodi biti podvrgnuti novoj regulaciji i transparentnosti.

Također se predviđa i suradnja s drugim državama radi donošenje strožih i usklađenijih globalnih standarda za financijske tvrtke koje posluju izvan američkih granica.

Očekuje se da će prijedlog izazvati političku bitku na Capitol Hillu, te da će njegovo usvajanje biti dugačak proces.

Jedna od spornih točaka na koje su ukazali financijski stručnjaci je ovlast FED-a da traži od velikih financijskih kompanija, uključujući i one koje nisu banke, da drže određeni kapital u obveznoj pričuvi.

Jaret Seiberg, politička analitičarka Concept Capital's Washington Research Group, izjavila je kako je prijedlog 'gori nego što je financijski sektor očekivao'.

Mnoge banke i trgovinske udruge izrazile su protivljenje novoj agenciji za zaštitu potrošača, posebno ideji da zabrani financijske proizvode ako utvrdi da su prijevarni ili nepošteni.

'Zabrinuti smo zbog stvaranja još jednog regulatornog tereta i pitamo se kako planiraju plaćanje te agencije', izjavio je Dan Berger, glavni lobist nacionalne kartičarske udruge, koja inače podupire plan reformi.

Forum financijskih servisa, koji okuplja direktore 17 velikih financijskih kuća, smatra da je prijedlog 'sveobuhvatan i razuman' te dobar početak dijaloga koji će se u idućih šest mjeseci odvijati u Kongresu, rekao je njegov predsjednik Rob Nichols.