slatka tajna

Nastavlja se burzovni stampedo s dionicama Kraša, cijena premašila 800 kuna

16.09.2019 u 14:36

Bionic
Reading

U ponedjeljak je na Zagrebačkoj burzi nastavljeno intenzivno trgovanje dionicama Kraša, uz daljnji eksplozivan rast cijene. Javnost još nije doznala tko je misteriozni kupac, a među sudionicima tržišta množe se različite špekulacije

U rekordnom trgovinskom danu do 13.30 na Zagrebačkoj burzi protrgovano je gotovo 50.000 Kraševih dionica, uz promet od 36 milijuna kuna, a cijena je uzletjela više od 40 posto. Početkom dana jedinična cijena iznosila je 600 kuna, da bi oko 13 sati dosegnula vrhunac na 890 kuna. Nakon toga došlo je do korekcije, a trenutno se trguje po 850 kuna.

Na zahtjev Zagrebačke burze na divljanje cijene očitovali su se danas i iz Kraša, ističući da 'ne postoji nijedan razlog, tj. cjenovno osjetljiva činjenica' za skok cijene.

Sudionici tržišta i dalje su zbunjeni razvojem događaja oko Kraša. Nakon što je Mesna industrija Braća Pivac početkom prošlog tjedna najavila dobrovoljnu ponudu za preuzimanje u suradnji s društvom Kraš ESOP, koje upravlja radničkim dionicama, na burzi je krenuo pravi stampedo.

U proteklom tjednu protrgovano je oko 63.479 dionica, što predstavlja 4,2 posto ukupno izdanih dionica. S obzirom na to da je danas trgovanje dodatno intenzivirano, dosad je vlasnika promijenilo gotovo osam posto dionica. Rast prometa pratio je i eksplozivan skok cijene te se više nego udvostručila u odnosu na prosjek u kolovozu (386,54 kune).

Kupac većine protrgovanih dionica krije se iza skrbničkog računa Raiffeisen banke, a prema javno dostupnim podacima, do četvrtka je stekao 33.0367 dionica, što čini 2,21 posto vlasništva u Krašu. Kako Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) daje podatke s vremenskim pomakom od dva dana, može se pretpostaviti da tajanstveni kupac trenutno drži više od pet posto vlasništva.

Među sudionicima tržišta množe se špekulacije o tajanstvenom kupcu dionica. Dok neki smatraju da je riječ o 'trećem igraču' koji se umiješao u igru i poremetio planove braći Pivac, drugi smatraju da kupuju sama braća nastojeći pod svaku cijenu steći većinski udjel jer nisu uspjela naći zajednički jezik s radnicima i menadžmentom Kraša.

Odgovor na ovo pitanje saznat ćemo za koji dan jer, prema pravilima burze, svaki ulagač koji prijeđe prag od pet posto vlasništva mora otkriti svoj identitet.

  • +8
Otvorenje novouređene trgovine Kraš Bonbonnière na dubrovačkom Stradunu Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Horvat