prestižne nagrade

Novigradsko maslinovo ulje među najboljima na svijetu!

27.04.2018 u 11:56

Bionic
Reading

Istarsko maslinovo ulje Vergal Frantoio iz Novigrada ovaj je tjedan osvojilo prestižne nagrade na dvama međunarodnim natjecanjima u Parizu i New Yorku.

Neprofitna organizacija L'Agence pour la Valorisation des Produits Agricoles, AVPA, koja okuplja proizvođače iz cijelog svijeta, ovaj je tjedan u Parizu, dodijelila Zlatnu gurmansku medalju za sortu Frantoio, ekstra djevičanskog maslinovog ulja Vergal.

AVPA otkriva najbolje među najboljima i nagrađuje ih, a ove je godine održano 16. Međunarodno natjecanje svjetskih jestivih ulja, u kojem je sudjelovalo oko 300 prijavljenih biljnih ulja (maslinova ulja, ulja žitarica, orašastih plodova i ulja s okusom) s pet kontinenata.

Nagrada u SAD-u dodijeljena je na natjecanju New York International Olive Oil Competition, NYOOC, na kojemu grupa međunarodnih stručnjaka degustira uzorke gotovo 700 ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz cijelog svijeta kako bi odlučili koji zaslužuju biti prepoznati kao ponajbolja maslinova ulja na svijetu. Vergal Frantoio proglašen je kao jedno od najboljih svjetskih ulja za 2018. godinu i osvojio je zlatnu medalju u kategoriji monokultivarnih ulja blage voćnosti. Inače, ovo svjetsko natjecanje privuklo je ove godine više od 900 prijava iz 27 zemalja, a koliko je Vergal uistinu kvalitetan govori u prilog i prošlogodišnja nagrada Best of Class iste organizacije.

'Naše je ulje dobitnik mnogobrojnih nagrada dosad te je pet puta uvrštavano u specijalizirani vodič Flos Olei koji donosi pregled najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu. Izuzetno nam je drago da smo prepoznati na europskim i svjetskim natjecanjima te da među najboljim uljima svoje mjesto ima Vergal Frantoio koji je time dodatno potvrdio kvalitetu i neosporivost pripadanju samom vrhu svjetski prepoznatih maslinovih ulja', izjavio je Alen Fiala, voditelj Aminessovog brenda Vergal.

Aminess hoteli i kampovi jedna su od vodećih hrvatskih turističkih tvrtki koja od 2005. godine uzgaja sorte frantoio, leccino i istarsku bjelicu u svojim maslinicima koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela i kampova uz samo more. Ulje Vergal Frantoio izvrsno je izbalansiranog gorkog i začinjenog okusa koje se preporuča kombinirati s namirnicama jakog okusa i mirisa, poput bifteka, tartufa, divljači i zrelih sireva.

Chefovi u Aminessovim restoranima maslinovo ulje Vergal koriste u svakodnevnoj pripremi jela, a uz goste hotela, prilika za kušati ovo ulje nudi se svima svaki posljednji petak u mjesecu, kada chef David Skoko u sklopu Aminess Wine & Gourmet Nights u restoranu Oliveto, hotela Aminess Maestral u Novigradu sljubljuje ovo tekuće zlato sa unikatnim jelima.