KORAČEVIĆ IZNENADIO

Novi šef HEP-a prkosi planu Kukuriku koalicije?

02.03.2012 u 07:35

Bionic
Reading

Predstavljajući se prvi put predstavnicima radnika, novi predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević iznenadio je sindikalce rečenicom kako je on protiv razbijanja HEP-a na dijelove. Plan Kukuriku koalicije govori upravo suprotno, u njemu stoji kako će se prijenos i distribucija vlasnički izdvojiti u posebne tvrtke protiv čega su spremni ustati svi HEP-ovi sindikati

Predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES) Dubravko Čorak za tportal je izjavio kako je Koračević ostavio pozitivan dojam, prvenstveno jer je govorio ono što je sindikatima milo čuti, kako on HEP vidi kao jakog igrača na regionalnom tržištu sa snažnim investicijskim potencijalom.

Što traži Treći energetski paket

Jedan od glavnih ciljeva Trećeg energetskog paketa je otvaranje tržišta električne energije. Kako bi svi akteri imale jednake uvjete pristupa tržištu, Bruxelles traži razdvajanje mrežnih djelatnosti (prijenos i distribucija) od proizvodnje i opskrbe odnosno razbijanje monopolističkih tvrtki poput HEP-a.

Ponuđeno je nekoliko modela kako to napraviti. U zemljama EU najčešći je primjer vlasničkog razdvajanja prijenosa i distribucije od ostatka tvrtke, za što se zalaže i Kukuriku koalicija. U smislu provedbe i nadzora to je najjednostavniji model.

HEP-ovi sindikati 'navijaju' za model ITO u kojem bi operator prijenosa bio neovisan, ali i dalje u vlasništvu HEP-a. U tom slučaju HEP bi bio pod snažnim nadzorom regulatorne agencije HERA-e i državne uprave što bi povisilo troškove.

Sindikati su protiv vlasničkog razdvajanja jer tvrde kako je to uvod u privatizaciju HEP-a što bi dovelo do porasta cijena struje, a i radna mjesta HEP-ovaca bi bila nesigurnija. Gubitkom prijenosa HEP-u bi se, ističu, smanjila kreditna i investicijska sposobnost.

'Uz to, bez ikakve prisile i da smo ga mi pitali, rekao je da je on protiv razbijanja HEP grupe na dijelove', priča Čorak.

Koračevićeva izjava sa susreta sa sindikatima međutim nije spomenuta u internoj objavi za radnike zbog čega Čorak njegove riječi uzima s dozom rezerve. Tek kada novi predsjednik Uprave i javno kaže, pred novinarima, da je za zadržavanje cjelovitog HEP-a, u to ću i povjerovati, objašnjava čelnik HES-a.

Kako ne bi bilo zabune, uputili smo Koračeviću upit može li nam potvrditi svoju izjavu da je protiv razbijanja HEP-a. Iz njegova kabineta dobili smo sljedeći odgovor: 'Hrvatska elektroprivreda treba ostati vertikalno integrirana kompanija (op. a. cjelovita) kako bi, koristeći svoje potencijale, i dalje bila snažna nacionalna energetska tvrtka te jedan od ključnih pokretača hrvatskog gospodarstva. Da se to ostvari, bitno je da održi svoj kapitalni potencijal.'

Njegov je stav potpuno suprotan onome što se može naći na web stranicama Kukuriku koalicije gdje izričito piše kako, sada aktualna vlast, ne planira prodaju HEP-a, ali 'planira izdvojiti prijenos i distribuciju iz HEP-a u posebne tvrtke u stopostotnom vlasništvu države bez mogućnosti privatizacije'.

Znači li Koračićev istup to da su vladajući promijenili mišljenje na koji način restrukturirati HEP, što je Hrvatska dužna napraviti prema Trećem energetskom paketu EU-a? Odgovor na to pitanje potražili smo kod Koračevićevog izravnog šefa, ministra gospodarstva i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića

Njega osobno nismo dobili, ali iz ministrovog Odjela za odnose s javnošću poručili su nam kako i 'dalje stoje iza onog izrečenog u kampanji'. Najavljuju da će u drugoj polovici godine krenuti u zakonske izmjene koje će 'ići tim putem' što znači da je predsjednik Uprave HEP-a s njega skrenuo.

Iznenađenje je još veće ako se zna da je Koračević Čačićev HNS-ovac od povjerenja. On bi trebao bi biti zalog da će HEP biti pod čvrstom kontrolom prvog potpredsjednika Vlade, jer mu je to kotač zamašnjak svih investicijskih planova.

Je li se Koračević zabunio, ili je već nakon par dana od imenovanja toliko dobro upoznao HEP pa govori ono što misli da bi bilo najbolje za kompaniju ili preko njega ipak dolaze poruke od samog Čačića, što se nimalo neće svidjeti pojedinim SDP-ovim ministrima u Vladi, posebno Mireli Holy koja je za izdvajanje prijenosa i distribucije, znat će se vrlo brzo.

S implementacijom Trećeg energetskog paketa EU-a Hrvatska debelo kasni - zakonodavni okvir je trebao biti gotov do 3. ožujka ove godine, što je sutra - tako da će Koračević uskoro morati razjasniti kako on vidi HEP-ovo restrukturiranje.