recesija jača

Nove narudžbe u njemačkoj industriji naglo posustale u srpnju

04.09.2020 u 11:48

Bionic
Reading

Priljev narudžbi u njemačkoj industriji naglo je usporio u srpnju, zakočen oštrim padom domaće potražnje nakon oporavka u prethodnom mjesecu, pokazali su u petak podaci državnog statističkog ureda. Nove narudžbe porasle su u srpnju 2,8 posto u odnosu na lipanj kada su poskočile 28,8 posto, izvijestio je Destatis.

Snažna inozemna potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima tek je neznatno popustila u srpnju, iskazana u rastu novih narudžbi za 14,4 posto u odnosu na lipanj kada je poskočila 23,6 posto. Domaća je potražnja pak pala 10,2 posto u odnosu na lipanj kada je poskočila za trećinu.

Motor rasta bile su narudžbe intermedijarnih dobara, koje su porasle 9,5 posto, dok su narudžbe potrošačkih dobara gotovo stagnirale a narudžbe investicijskih dobara blago pale.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj ukupne su narudžbe manje za 7,3 posto. U lipnju potonule su 10,6 posto.

„Nećemo vidjeti razine prije krize tako brzo kao što su se neki nadali“, rekao je ekonomist iz Landesbank Baden-Wuerttemberga Jens-Oliver Niklasch.

Isključujući velik narudžbe, nove narudžbe su bile 6,2-posto više nego u prošlom mjesecu.

Nakon prvih naznaka oživljavanja u svibnju i snažnog oporavka u lipnju narudžbe su u srpnju pristizale nešto slabijim tempom, konstatira ministarstvo gospodarstva.

Trend oporavka vjerojatno će se nastaviti u sljedećim mjesecima, procjenjuje ministarstvo, ukazujući na pad broja radnika koji rade skraćeno i poboljšana očekivanja poslovnih čelnika.   

Njemačka vlada izmijenila je u utorak prognoze za 2020. i 2021. godinu, predviđajući nešto blaži pad aktivnosti u ovoj godini, za 5,8 posto. Prethodno je očekivala 6,3-postotni pad. Prognoza rasta u idućoj godini snižena je s 5,2 na 4,4 posto.

Kako bi pomogla tvrtkama i potrošačima da prebrode koronakrizu, vlada kancelarke Angele Merkel uvela je od ožujka niz mjera pomoći i poticaja, financiranih rekordnim zaduživanjem od 217,8 milijardi eura, podsjeća Reuters.