KUNA OTIŠLA 'U POVIJEST'

Hrvati ne žure sa zamjenom? U optjecaju još 60 posto kunskih kovanica

23.01.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Euro je postao jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, a iz Hrvatske narodne banke (HNB) tvrde da je javni dio procesa zamjene kune eurom proveden je uspješno, u skladu s planom i bez većih poteškoća. Međutim u optjecaju je još 60 kunskih kovanica

Banke su do 31. prosinca od HNB-a preuzele oko 388 milijuna komada eurokovanica, što uključuje početne pakete eurokovanica, i oko 63 milijuna komada euronovčanica. Za potrebe redovite opskrbe banaka u 2023. u Hrvatskoj kovnici novca izradit će se dodatnih oko 210 milijuna komada eurokovanica, objavio je HNB u priopćenju, zaključivši da je glavni dio procesa zamjene kune eurom proveden uspješno.

Iz HNB-a kažu da su tijekom razdoblja predopskrbe, uoči uvođenja eura, bankama dostavljene ukupno 1,3 milijarde eura, što uključuje i vrijednost početnih paketa eurokovanica.

'Na osnovi iskustava zemalja koje su uvele euro kao nacionalnu valutu, HNB očekuje da će se pri zamjeni kune za euro vratiti oko 1,1 milijarda komada kovanica kune i više od 500 milijuna komada novčanica kune, što uključuje i pričuve gotovog novca kune HNB-a. Nakon povlačenja kovanice kune čuvat će se u montažnom objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine i poslije toga prodat će se kao sekundarna sirovina.

Usporedno s povlačenjem iz optjecaja, postupno se uništavaju novčanice kune na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihova uništavanja rezanjem i brojenja uništenih novčanica. Potreban prostor za povučene novčanice kune osiguran je u trezorima HNB-a. Na dan 19. siječnja 2023. HNB je u trezoru pohranio oko 326 milijuna komada novčanica kune (65 posto procijenjene količine), dok je u vojarni smješteno oko 443 milijuna komada kovanica kune (40 posto procijenjene količine)', navode iz HNB-a.

  • +5
Hrvatske eurokovanice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Euro.hr

Kažu i da nijedan potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden, a što je HNB intenzivnim supervizorskim aktivnostima i osigurao, te će i dalje nastaviti s kontrolom konverzije osobito u dijelu kredita potrošačima.

'Svi subjekti pod nadzorom HNB-a (banke, kreditne unije, institucije za elektronički novac i institucije za platni promet) tarife naknada konvertirali su u euro bez ikakvog povećanja od 1. siječnja, odnosno samo uz primjenu pravila o preračunavanju i zaokruživanju', tvrdi HNB, premda su po uvođenju eura počele rasti kamate na kredite, pogotovo stambene.