OŠTAR PAD DIONICA

Nova kriza potvrđena na burzama prošloga tjedna

06.05.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i sve dublje recesije u eurozoni

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 1,4 posto, na 13.038 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,4 posto, na 1.369 bodova, a Nasdaq indeks 3,7 posto, na 2.956 bodova. Za S&P 500 indeks bio je to najslabiji tjedan u ovoj godini.

Početak tjedna nije nagovještavao tako sumoran kraj. U utorak je, ponajviše zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu od prosinca 2007. godine.

No uslijedio je njegov trodnevni pad, a najviše je zaronio u petak, nakon što je objavljeno da je u travnju u SAD-u otvoreno samo 115.000 novih radnih mjesta, znatno manje od očekivanih 170.000.

Premda su tijekom tjedna analitičari smanjivali procjene, podaci su slabiji i od najpesimističnijih očekivanja. Ujedno, to je treći mjesec zaredom kako se usporava rast zapošljavanja, što ukazuje na slabljenje gospodarstva.

I većina ostalih makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

'Brojke o zapošljavanju su razočarale. Kada smo ušli u drugo tromjesečje, očekivali smo konsolidaciju nakon snažnog rasta cijena dionica u prvom kvartalu jer je tržište precijenjeno. I dalje smo na tom stajalištu jer se situacija u gospodarstvu ne poboljšava', kaže Bruce Bittles, strateg u tvrtki Robert W. Baird & Co.

No ističe i to da je prerano zaključivati da je ovo početak korekcije cijena dionica, ponajviše zbog toga što kompanije objavljuju vrlo dobre kvartalne poslovne rezultate.

Dosad je izvješća objavilo 415 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, a pritom su rezultati njih 67,5 posto nadmašili očekivanja analitičara. No očekivanja su vrlo niska.

Ulagače zabrinjava i situacija u eurozoni jer svi posljednji makroekonomski podaci ukazuju na dublju recesiju nego što se očekivalo.

Prošloga je tjedna objavljeno da su aktivnosti u industrijskom sektoru eurozone pale i u travnju, pri čemu se negativan trend započet u perifernim članicama sada učvrstio i u ključnim zemljama, kao što su Francuska i Njemačka.

Indeks menadžera nabave eurozone tvrtke Markit (PMI) pao je u travnju s 47,7 na 45,9 bodova, najnižu razinu od lipnja 2009. Uz to, stopa nezaposlenosti u eurozoni dosegnula je u ožujku rekordnih 10,9 posto.

'Ulagači su bili previše optimistični što se tiče stanja u Europi. Vjerovali su da će recesija biti plitka i kratka, no čini se da će biti duboka i dugačka', kaže Bittles.

Na tržištu je prošloga tjedna vladala nervoza i zbog toga što se u nedjelju održavaju izbori u Francuskoj i Grčkoj, koji bi mogli rezultirati promjenama na čelu tih članica eurozone, s obzirom da su sadašnje vlasti uvele nepopularne mjere štednje.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,12 posto, na 5.655 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,53 posto, na 6.561 bod, a pariški CAC 3,22 posto, na 3.161 bod.

Na Tokijskoj je burzi pak Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 1,48 posto, na 9.380 bodova.