minimalan rast

Njemačko gospodarstvo lani posustalo, BDP gotovo stagnirao

15.01.2024 u 13:38

Bionic
Reading

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se u 2023. za 0,3 posto, izvijestio je u ponedjeljak statistički ured, istaknuvši visoke cijene, nepovoljne uvjete financiranja i slabu potražnju

Realni BDP smanjio se lani za 0,3 posto, pokazali su preliminarni podaci. U 2022. porastao je za 1,8 posto.

'Gospodarstvo je posustalo u 2023. u okruženju koje su ponovo obilježile krize', rekla je šefica Destatisa Ruth Brand.

'Cijene su u posljednje vrijeme pale, ali su još uvijek na visokoj razini u svim fazama ekonomskog procesa i zakočile su ekonomski rast, a danak su uzeli i nepovoljni uvjeti financiranja zbog podignutih kamatnih stopa i slabija domaća i inozemna potražnja.'

Inflacija je smanjila potrošnju, a izvoznike je zakočila slabija globalna potražnja. Izvoz se smanjio za 3,0 posto, a uvoz za 1,8 posto.

U četvrtom tromjesečju BDP se smanjio za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je prema novim izračunima stagnirao, izvijestio je Destatis. Dosadašnje procjene pokazivale su 0,1-postotni pad aktivnosti u razdoblju od srpnja do rujna.

Bruto dodana vrijednost u industriji smanjila se lani za 2,0 posto, odražavajući oštri pad u energetskom sektoru i privrednim granama koje troše puno energije, poput metalne i kemijske industrije. Svijetla točka bila je automobilska industrija.

Uslužni sektor bio je oslonac gospodarstvu, uz 2,6-postotno povećanje dodane vrijednosti u informatičko-komunikacijskom sektoru, ali i 1,0-postotni pad u ugostiteljstvu, prometu i trgovini, pokazuju Destatisovi podaci.