obustavljen promet

Njemačkom gospodarstvu prijete nestašice zbog sukoba u Crvenom moru

12.01.2024 u 16:28

Bionic
Reading

Njemačka industrijsko-trgovinska komora (DIHK) upozorila je u petak na moguće zastoje u proizvodnji i nestašice zbog sukoba u Crvenom moru.

"Kroz Crveno more i Sueski kanal prolaze najveći dijelovi europsko-azijskog prometa tako da važni dijelovi i sirovine za njemačku industriju trenutno ne stižu na vrijeme", rekao je predstavnik DIHK Volker Treier.

On je rekao da bi dulje vrijeme isporuke i rastući troškovi prijevoza i osiguranja uskoro mogli odraziti i na rast konačnih cijena.

"Prva skladišta su već prazna i utjecaj na proizvodne procese je vidljiv", rekao je Treier.

Prije toga je proizvođač automobila Tesla objavio kako je došlo do obustave proizvodnje u njihovom pogonu u Gruenheideu pored Berlina zbog kašnjenja dijelova s Dalekog istoka.

Prema informacijama ekonomskog instituta IfW, kontejnerski promet kroz Crveno more je opao za 70 posto, a najveći njemački brodar Hapag-Lloyd govori o mjesečnim gubicima u „visokom dvoznamenkastom milijunskom iznosu“.

Predstavnik Trgovinskog saveza Njemačke Stefan Genth istodobno naglašava kako se, unatoč smanjenom prometu s Dalekog istoka, potrošači ne moraju pribojavati nestašica u maloprodaji.

"Trgovački lanci su se već odavno preorijentirali na više lanaca dostave tako da opskrba ne ovisi o samo jednom izvoru", rekao je Genth.

Prazne police u samoposluživanjima nekih njemačkih regija ovoga tjedna su prije svega posljedica blokada njemačkih autocesta zbog protesta poljoprivrednika.