istraživanje instituta ifo

Njemački menadžeri su optimistični unatoč eskalaciji krize u Ukrajini

22.02.2022 u 14:17

Bionic
Reading

Poslovni čelnici u Njemačkoj iskazali su u veljači veći optimizam u prognozama poslovanja u idućim mjesecima, unatoč krizi u Ukrajini, pokazalo je u utorak istraživanje ekonomskog instituta ifo

Ifo indeks poslovne klime porastao je u veljači za 2,8 bodova u odnosu na siječaj i iznosio je 98,9 bodova, što je njegova najviša vrijednost od prošlogodišnjeg rujna.

Kompanije su zadovoljnije i aktualnim poslovanjem, što se očitovalo u rastu odgovarajućeg indeksa za 2,4 boda.

"Njemačko gospodarstvo polaže karte na kraj krize s koronavirusom", rekao je predsjednik ifoa Clemens Fuest.

Istraživanje pokazuje optimizam poslovnih krugova u Njemačkoj unatoč eskalaciji krize u Ukrajini. Tako su cijene nafte jutros na londonskom tržištu premašile 99 dolara nakon što je Rusija priznala dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine, poslavši u njih "mirovne snage".

Zapad je Moskvi zaprijetio sankcijama ako napadne susjednu zemlju. Moskva opovrgava tvrdnje zapadnih dužnosnika da priprema napad, ali priznanje Donecka i Luhanska i slanje ruskih vojnika u dvije samoproglašene republike značajno je povećalo izglede za sankcije.

Na tržištima strahuju da bi sankcije mogle obuhvatiti i ruske energente, a Njemačka u velikoj mjeri ovisi o ruskom plinu. 

Udruga njemačke industrije (BDI) upozorila je u ponedjeljak da bi visoke cijene energije mogle otjerati neke kompanije u inozemstvo. 

"Situacija je tako ozbiljna da čak i srednje tvrtke iz različitih sektora, koje su puno uložile u svoju lokaciju, moraju razmišljati o preseljenju u inozemstvo", rekao je predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm.

Njemačka središnja banka upozorila je jučer da bi BDP mogao ponovo pasti u prvom tromjesečju zbog novog vala zaraze covidom 19. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca smanjio se 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Proljetno tromjesečje trebalo bi potom donijeti snažan oporavak, zahvaljujući snažnoj potražnji, prognoziraju u Bundesbanku.