koronavirus

Njemačka postupno ukida mjere, na snazi ostaje samo nošenje maski

16.02.2022 u 19:25

Bionic
Reading

Nakon 20. ožujka u Njemačkoj bi trebao prestati važiti najveći broj mjera ograničenja vezanih uz pandemiju koronavirusa s izuzetkom nošenja maski, odlučeno je na sastanku predstavnika saveznih vlasti i saveznih pokrajina u srijedu u Berlinu

„Sada možemo s više optimizma gledati u budućnost nego što smo to mogli posljednjih nekoliko tjedana“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

„Mislim da smo nakon duge dvije godine zaslužili da stvari krenu nabolje i čini se da se upravo to i događa“, rekao je Scholz.

Scholz je istaknuo kako se radi o „velikom danu“ u dosadašnjem tijeku pandemije.

„Njemačka je u usporedbi s ostalim zemljama dobro prošla kroz omikron-val pandemije. Vrhunac ovog vala je iza nas“, rekao je njemački kancelar i dodao kako je to rezultat mjera koje su predstavnici saveznih i vlasti saveznih pokrajina donijeli na posljednjem sastanku u siječnju.

„Ovim mjerama smo omogućili zaštitu života i zdravlja građana i spriječili smo lockdown“, rekao je Scholz.

On je istodobno upozorio kako pandemija još nije okončana i pozvao je na oprez.

„Mi, usprkos optimizmu, ne smijemo postati neoprezni“, rekao je Scholz.

Popuštanje mjera u Njemačkoj planirano je u tri faze. U prvoj fazi, koja bi trebala uslijediti već u sljedećim danima, ublažavaju se mjere za cijepljene i one koji su preboljeli virus koje se tiču okupljanja u privatnom krugu.

Isto tako bi u ovoj prvoj fazi trebala biti ukinuta i ograničenja ulaska u maloprodajne objekte. Na snazi za trgovine, javni prijevoz i sve zatvorene javne objekte i dalje ostaje obveza nošenja maski.

  • +28
Covid u svijetu Izvor: EPA / Autor: KITH SEREY

Druga faza bi trebala uslijediti nakon 4. ožujka, kada bi u ugostiteljskim objektima i hotelima trebalo biti uvedeno tzv. 3G pravilo, što znači da je ulaz dozvoljen onima koji su cijepljeni, preboljeli virus ili su svježe negativno testirani.

Do sada su u ugostiteljske objekte mogli ulaziti samo oni koji su cijepljeni ili preboljeli koronavirus, a u većini saveznih pokrajina još je bio potreban i dodatni negativni test ili potvrda o trećem cijepljenju.

U trećoj fazi od 20. ožujka trebale bi biti ukinute sve preostale „dalekosežne mjere zaštite“, s izuzetkom nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Za ostanak na snazi mjera poput nošenja maski još je potrebna prilagodba zakona zbog toga što sadašnji, prošireni Zakon o zaštiti od zaraza vrijedi samo do 19. ožujka.

Unatoč ukidanju većine mjera, savezna vlada će i dalje ustrajati na kampanji cijepljenja građana protiv koronavirusa. U to spada i priprema zakona o obveznom cijepljenju koji će se odnositi na sve odrasle osim na one koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti.

Do sada je cijepljeno 74,8 posto populacije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ