nekad moćni

Njemački kemijski gigant bilježi goleme gubitke zbog glifosata: 'Ovo je noćna mora!'

06.03.2024 u 21:14

Bionic
Reading

Logo farmaceutskog i kemijskog giganta, tvrtke Bayer još uvijek noću svijetli iznad Leverkusena. No postoji velika bojazan da će kompanija preseliti svoje sjedište van Njemačke. Činjenica da su bilanca i poslovni planovi predstavljeni u Londonu, a ne u Leverkusenu, još više je raspirila te strahove

Nakon što je prije devet mjeseci preuzeo dužnost izvršnog direktora Bill Anderson održao je svoju prvu konferenciju za novinare u Londonu. Objasnio je to željom da se izravno susretne s velikim investitorima i predstavim im svoju viziju daljnjeg razvoja kompanije.

A upravo su investiori zadnjih godina pretrpjeli najveće gubitke. Cijena dionica od kad je Bayer prije devet godina preuzeo američki Monsanto drastično je pala - s vrhunca od više od 140 eura na manje od 30 eura koliko sad vrijedi.

Bayer će ovog tjedna biti izbrisan iz europskog indeksa Stoxx Europe 50. Dividenda je s prošlogodišnjih 2,40 eura srezana na zakonski minimum od jedanaest centi i to za sljedeće tri godine. Iako je Bayer 2022. godine još uvijek ostvario dobit od oko 4,2 milijarde eura, za 2023. je objavio gubitak od 2,9 milijardi eura.

Zbog svega toga investitori su opetovano tražili razdvajanje koncerna na manje tvrtke jer pojedinačni sektori mogu biti vrijedniji od grupe kao cjeline. Međutim Anderson to ne smatra dobrim rješenjem.

'Naš odgovor na pitanje strukturnih promjena je 'ne sada' - ali to ne treba pogrešno shvatiti kao 'nikada'. Ostat ćemo otvoreni za sve mogućnosti, izjavio je Anderson.

Marc Tüngler iz Njemačke udruge za zaštitu manjinskih dioničara i vlasnika vrijednosnih papira (DSW), opisuje trenutnu situaciju na burzi kao 'noćnu moru za dioničare'. Unatoč zahtjevima pojedinih investitora za razdvajanjem koncerna, on smatra da to nije rješenje. 'Razdvajanje Bayera ne bi donijelo nikakve koristi. Osim toga, Bill Anderson trenutno nema ovlasti za takav korak.'

U farmaceutskom sektoru Bayer trenutno nema perspektivne proizvode koji bi mogli znatno doprinijeti prihodu u budućnosti. Poljoprivredni sektor Crop Science ima ozbiljne pravne izazove u SAD-u zbog herbicida glifosata, uključujući tužbe 'teške' milijarde dolara. S druge strane, treći sektor, Consumer Health, koji uključuje popularne lijekove bez recepta poput Aspirina, uspješno posluje.

'Zašto bih prodao nešto što dobro funkcionira? Stvarnost je takva da Bill Anderson ima vrlo malo opcija', uvjeren je Tüngler.

Anderson planira osigurati prostor za manevar s agresivnim programom restrukturiranja nazvanim 'Dynamic shared ownership'. Ovaj program obećava stvaranje novih, agilnih timova koji su usmjereni na potrebe klijenata, s ciljem smanjenja unutarnje birokracije i hijerarhije unutar tvrtke. To u suštini znači da će mnogi zaposlenici Bayera izgubiti svoje poslove, posebno u srednjem menadžmentu. Precizni brojevi još nisu poznati, ali stručnjaci očekuju da bi to mogla biti četveroznamenkasta brojka.

Oni koji brzo pristanu na sporazumni odlazak biti će nagrađeni. Bayer će u pojedinačnim slučajevima platiti do 52,5 mjesečnih plaća, što može iznositi do pola milijuna eura.

S obzirom da moratorij na otkaze iz poslovno uvjetovanih razloga traje do kraja 2026., a tvrtka se usredotočila na dobrovoljne odlaske, sindikati su vidno sudržani u kritici uprave.

Francesco Grioli, član uprave kemijskog sindikata IG BCE i član nadzornog odbora Bayera, naglašava potrebu da tvrtka ponovno 'uhvati ritam': 'Desetljećima unazad nije bilo otkaza iz poslovnih razloga u Bayeru. Naš zajednički cilj mora biti da tako i ostane.'

Heike Hausfeld, predsjednica općeg radničkog vijeća Bayer AG, u priopćenju za medije izjavila je da radnici polažu 'velike nade u novim modelom poslovanja koji bi trebao značajno poboljšati položaj tvrtke. Međutim, u trenutno napetoj ekonomskoj situaciji, postojeći programi i mjere nisu dovoljni, zbog čega smo s teškim srcem pristali na daljnje rezove.'

Problem s herbicidom glifosatom glavni je razlog pada cijena dionica Bayera, a koji Anderson ne uspijeva brzo riješiti. U SAD-u vodi se veliki broj sudskih postupaka u kojim se tvrdi da glifosat uzrokovao pojavu karcinoma. Krajem siječnja, sud u Pennsylvaniji dodijelio je odštetu veću od dvije milijarde eura jednom tužitelju nakon što su porotnici zaključili da je njegova bolest uzrokovana upravo tim herbicidom.

Iako je vjerojatno da će se iznos odštete smanjiti tijekom daljnjeg postupka, a Bayer će se vjerojatno žaliti na presudu, takav ishod predstavlja upozorenje za oko 52.000 sličnih slučajeva koji su još uvijek neriješeni. Kako bi se nosio s potencijalnim financijskim posljedicama ovih sudskih sporova, Bayer je morao stvoriti rezervacije u visini desetaka milijardi eura.

Tvrdnje Andersona kao i njegovog prethodnika, Wernera Baumanna, da glifosat nije kancerogen, do sad nije impresionirao američka pravosudna tijela.

'Razmatramo problem iz svih kuteva, kako unutar tako i izvan sudnice. To uključuje intenzivniju suradnju s dionicima u političkom području', izjavio je Anderson.

Ovo sugerira da tvrtka planira koristiti političke veze i lobiranje kako bi utjecala na donošenje zakona i politika koje bi mogle ograničiti daljnje pravne postupke protiv njih u vezi s glifosat.