BOLJA PROGNOZA

Njemački industrijalci optimističniji: BDP će rasti dva posto

13.04.2015 u 07:32

Bionic
Reading

Njemačka industrijska udruga BDI optimističnija je u vezi ovogodišnjeg rasta najvećeg europskog gospodarstva nego što je bila prije tri mjeseca, zahvaljujući niskim cijenama nafte, snažnoj osobnoj potrošnji i niskom tečaju eura.

"Ove godine očekujemo rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda za otprilike 2 posto", kazao je u nedjelju predsjednik BDI-a Ulrich Grillo za poslovni dnevnih Handelsblatt. Još u siječnju ta je udruga očekivala rast gospodarstva za 1,5 posto.

Premda zabrinut zbog gospodarske situacije u Rusiji i Brazilu, Grillo je u intervjuu istaknuo svijetle točke, kao što je jačanje gospodarstva SAD-a, Indije, Španjolske i Britanije, što bi moglo pomoći Njemačkoj, tradicionalno usmjerenoj na izvoz.

"Europa profitira od poticajnih mjera, kao što su niske kamatne stope, no dugoročno su nužne strukturne reforme", istaknuo je Grillo.

Prošloga je mjeseca panel njemačkih ekonomskih savjetnika povećao procjenu rasta najvećeg europskog gospodarstva u ovoj godini s 1 na 1,8 posto, navodeći kao razloge jeftiniju naftu i slabiji euro.

Zbog labave monetarne politike Europske središnje banke (ECB), koja je nedavno uvela i program otkupa državnih obveznica kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila deflacijske prijetnje, vrijednost eura pala je oko 16 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta u proteklih godinu dana.

Zahvaljujući tome, europske kompanije postaju konkurentnije na svjetskom tržištu, pa im rastu prihodi i zarade iz inozemstva, što poticajne djeluje na cijelo gospodarstvo eurozone.

Isto tako, cijena nafte pala je od lanjskog lipnja oko 50 posto. Tada su se kretale iznad 100, a danas oko 50 dolara po barelu, što je mnogim europskim kompanijama smanjilo troškove za energiju.

To su najvažniji razlozi zbog kojih analitičari povećavaju procjene rasta njemačkog gospodarstva ove godine, nakon što je lani ojačalo 1,6 posto.