tvrtke mudro šute

Njemačke tvrtke od jučer mogu isplatiti 3.000 eura neoporezivog bonusa, no mnogi bi mogli ostati kratkih rukava

27.10.2022 u 08:42

Bionic
Reading

Od srijede 26. listopada 2022. tvrtke u Njemačkoj mogu isplaćivati svojim zaposlenicima bonus do 3.000 eura, i to do kraja prosinca 2024. Riječ je o 3.000 eura koje se mogu isplatiti bez poreza i carine. No isplaćivanje bonusa iz paketa pomoći 3 koje je pokrenuo Bundestag prije nekoliko mjeseci je dobrovoljna. Zaposlenici na to nemaju pravo

Isplata bonusa nije obvezna, a neke velike korporacije drže se suzdržano kad je o tome riječ. 'Cijene energije i hrane rastu, ali plaće ne rastu uvijek. Inflacija snažno pogađa Njemačku, u rujnu je indeks potrošačkih cijena iznosio +10 posto, novi maksimum u ujedinjenoj Njemačkoj', objašnjava dr. Georg Thiel, predsjednik Saveznog zavoda za statistiku.

Kako bi kompenzirao rastuće troškove za zaposlenike, Bundestag je prije nekoliko tjedana uveo inflacijsku premiju, piše Fenix-magazin.

Korporacije poput Siemensa ili Adidasa, koje svake godine generiraju milijarde profita, drže se tiho i ne komentiraju isplatu bonusa. Isplata naknade ovisi o kolektivnom pregovaranju ili se najprije mora pričekati pravna osnova. Robert Feiger, savezni predsjednik IG Bau, predviđa u vezi s obrtničkim listom: “Oni će uglavnom postojati tamo gdje postoje kolektivni ugovori.”