država preuzima kontrolu

Njemačka ide u legalizaciju marihuane: Možete imati do 30 grama te uzgajati kod kuće

26.10.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Njemačka savezna vlada predstavila je planove o legalizaciji kanabisa. Ipak još se treba provjeriti kosi li se ovaj zakon s pravnom stečevinom EU-a, a istovremeno je cijeli projekt izložen mnogim kritikama. Dopuštena količina trebala bi biti od 20 do 30 grama

Kabinet savezne vlade odobrio je planove ministra zdravstva Karla Lauterbacha za legalizaciju kanabisa. Prema novom zakonu bilo bi dozvoljeno nabavljanje i posjedovanje maksimalne količine od 20 do 30 grama kanabisa za rekreativne svrhe u privatnim i javnim prostorima. Što se pak privatnog uzgoja tiče, on je dopušten, ali u ograničenoj mjeri, piše Tagesschau.

Prema riječima socijaldemokratskog ministra Lauterbacha, cilj zakonske inicijative savezne vlade je potiskivanje ilegalnog tržišta. 'Broj konzumenata i količina THC-a u ilegalnom kanabisu su u porastu. Vlada želi potisnuti crno tržište i dekriminalizaciju kanabis-scene što bi moglo pridonijeti boljoj zaštiti mladih i djece', rekao je Lauterbach.

'Proizvodnja, isporuka i distribucija kanabisa u rekreativne svrhe dopušteni su unutar licenciranog okvira pod državnom kontrolom, stoji u ključnim točkama plana. Prema novom zakonu ne bi trebala postojati ni gornja granica za količinu THC-a u kanabisu koji se prodaje osobama starijim od 21 godine, ali se razmatra uvođenje ograničenja za mlađe odrasle osobe. Kanabis će moći kupiti samo punoljetne osobe.

Međutim, međunarodni i europski zakoni poput Schengenskog provedbenog sporazuma, mogli bi ovom projektu njemačke Semafor-koalicije stajati na putu. Konkretan nacrt zakona stoga treba predstaviti tek kad postane očito da nema pravnih primjedbi Europske unije.

Bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek opetovano je kritizirao namjeru savezne vlasti da legalizira kanabis, upozoravajući i i na potencijalni 'narkoturizam u Njemačkoj'.

Nacrt zakona nadalje predviđa prodaju kanabisa "za uživanje" u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama, a kasnije i u apotekama. Šef Udruženja farmaceuta rekao je da se Komisija za lijekove jasno izjasnila protiv legalizacije kanabisa u rekreativne svrhe te upozorila na zdravstvene rizike njegove konzumacije.

Prosvjedi za legalizaciju marihuane u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: OMER MESSINGER

Do sada su u Njemačkoj legalni pristup kanabisu imali samo teško oboljeli pacijenti. 'Uvodimo kontrolirano izdavanje kanabisa odraslima u svrhe uživanja u licenciranim prodavaonicama', stoji u koalicijskom ugovoru nove njemačke vlade koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali. Ideja je da marihuana bude kvalitetna, da se zaštite konzumenti i isuši crno tržište.

Prema Njemačkom društvu za promicanje konoplje, kanabis koji se prodaje na ulicama posljednjih godina sve se češće miješa s pijeskom, šećerom, staklom i začinima. Ili se pak prska sintetičkim tvarima koje žestoko pojačavaju utjecaj THC-a, vode trenutnim psihozama ili kolapsu krvožilnog sustava.

Zagovornici legalizacije kažu da bi čista marihuana, s točno određenim udjelom THC-a, znatno smanjila rizike. Kažu i da bi mladi otvorenije mogli u školi i kod kuće govoriti o kanabisu.