odbor za ljudska prava

Njemačka delegacija u posjetu Tajvanu: Status quo Tajvanskog tjesnaca može se promijeniti samo uz obostrani pristanak

24.10.2022 u 09:32

Bionic
Reading

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen zahvalila je u ponedjeljak Njemačkoj jer podupire tajvansku demokraciju na međunarodnoj sceni

Na prijemu za šestero zastupnika odbora za ljudska prava Bundestaga, Tsai je naglasila ulogu Njemačke kao trenutačnog predsjedatelja G7 i pozdravila rezoluciju Bundestaga kojom se podupire sudjelovanje Tajvana u Svjetskoj zdravstvenoj skupštini - jednoj od mnogih točaka trvenja između otoka i Pekinga.

"Tajvan i Njemačka su partneri koji dijele zajedničke vrijednosti demokracije i slobode. Željela bih posebno zahvaliti Njemačkoj na potpori koju pruža Tajvanu u međunarodnoj zajednici", rekla je Tsai. Međustranačko izaslanstvo, pod vodstvom Petera Heidta iz liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP), stiglo je u nedjelju u četverodnevni posjet Tajvanu.

"Upravo smo čuli prijetnje Kine kroz izjavu predsjednika Xija (Jinpinga) na stranačkom kongresu", rekao je Heidt. Na otvaranju kongresa, Xi je ponovio kinesko stajalište da je Tajvan dio Kine koji bi na kraju trebao biti "ponovno ujedinjen" s kopnom.

"Želio bih ponoviti da se iz njemačke perspektive status quo Tajvanskog tjesnaca može promijeniti samo na miran način i uz obostrani pristanak", rekao je Heidt. Heidt je kritizirao tajvansko zadržavanje smrtne kazne, opisujući je kao duboko nehuman oblik kažnjavanja. Ukinuće smrtne kazne, koje zahtijevaju borci za ljudska prava, dugo je bila tema rasprava u Tajvanu. Ankete i dalje pokazuju da većina u zemlji podržava smrtnu kaznu. Tsai je jednom njezino ukinuće opisala kao "univerzalni cilj".

  • +21
Nensi Pelosi na Tajvanu Izvor: EPA / Autor: TAIWAN PRESIDENTIAL PALACE HANDO