energetska kriza

Njemačka se može nositi s ruskim sankcijama

12.05.2022 u 17:11

Bionic
Reading

Njemački energetski sektor može se nositi s posljedicama ruskih sankcija, rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Robert Habeck, dodavši da dvoznamenkasti rast cijena ne odudara od poskupljenja od početka rata u Ukrajini

Rusija je domaćem plinskom divu Gazpromu zabranila poslovanje s bivšim podružnicama i povezanim kompanijama u SAD-u, Velikoj Britaniji i u Europskoj uniji, prema uredbi predsjednika Vladimira Putina.

Moskva je time uzvratila na sankcije koje su joj zapadne zemlje uvele zbog invazije na Ukrajinu.

Gazprom se već u travnju povukao iz vlasništva nad njemačkom podružnicom i Berlin ju je nacionalizirao kako bi osigurao opskrbu plinom.

Gazprom Germania vlasnik je nekoliko važnih tvrtki u njemačkoj plinskoj industriji, uključujući distributera Wingas i operatera skladišta plina Astoru.

"Pripremili smo se za tu situaciju", ustvrdio je u četvrtak ministar Habeck u njemačkom parlamentu.

Vjera u tržište

Iz Rusije sada stiže 10 milijuna prostornih metara manje plina dnevno, "količina koja se može nadoknaditi, i kompanije su krenule u nabavu plina iz drugih izvora", dodao je Habeck.

Tržište će osigurati alternativne izvore energije i nadoknaditi smanjene isporuke plina iz Rusije, rekao je ministar, dodavši da je pojačano oslanjanje na obnovljive izvore energije sada preduvjet za buduću sigurnost Njemačke.

Veleprodajna cijena plina porasla je 14 posto, "u skladu s uobičajenim fluktuacijama od početka rata", rekao je Habeck zastupnicima, dodavši ipak da treba pomno pratiti isporuke i cijene.

"Bojazni da bi se situacija mogla zakomplicirati nisu sasvim bez osnova", naglasio je.

Novi uvjeti?

Čelnik energetskog regulatora Klaus Müller nazvao je odluku Rusije "pomno isplaniranom, preciznom uredbom kojom se omogućuje nastavak poslovanja s Njemačkom, ali ne više po dosadašnjim ugovornim uvjetima".

Iz agencije su poručili da ni Gazpromova obustava isporuka plina cjevovodom Yamal-Europa preko Poljske neće "u dogledno vrijeme" ugroziti opskrbu Njemačke plinom.

Plin je ionako u proteklim tjednima jedva i stizao u Njemačku tim plinovodom, većina pošiljki otišla je u Poljsku, izjavio je glasnogovornik BNA.

Ukrajinska blokada

Probleme u opskrbi zaoštrila je i Ukrajina blokadom važne tranzitne točke na trasi plinovoda koji ruski plin doprema u Europu. Prema ukrajinskom operateru OGTSU, naručeni kapacitet za tranzit ruskog plina prepolovljen je u četvrtak, na samo 53,2 milijuna kubičnih metara.

U utorak iznosio je 95,8 milijuna kubičnih metara, prema ruskim podacima, a u srijedu pao je na 72 milijuna kubičnih metara.

Nije jasno je li smanjenje povezano sa sankcijama. Glasnogovornik Gazproma Sergej Kurprijanov rekao je da su u ukrajinsku plinovodnu mrežu plasirali plin u skladu sa specifikacijama Kijeva.