zoran miliša

Energetski stručnjak: Ako bi isključili nuklearne elektrane u Europi, ruski plin bi bio minoran problem, mi ionako o njemu najmanje ovisimo

11.05.2022 u 23:14

Bionic
Reading

Energetski stručnjak Zoran Miliša smatra da oko energenata nema 'drame i panike' te da smo država koja najmanje ovisi jer imamo više dobavnih pravaca preko kojih možemo dovesti plin koji smo u prošlosti dobavljali iz Slovenije i Mađarske

Otkud nam nafta i plin te koliko ćemo naftu i plin plaćati su ovih dana pitanja koja muče cijelu Europu. Na njih je u RTL Direktu pokušao odgovoriti energetski stručnjak Zoran Miliša.

"Nema drame i panike. Ono što je trebalo prijašnjih godina napraviti to je stupnjevano povećavanje cijene energenata jer cijenu koju plaćaju hrvatski građani jednog i drugog energenta su višestruki niži nego što su na burzi. To je dobro za građane, ali je dugoročno neodrživo. Stupnjevano povećavanje, a ne pravljenje drame, je rješenje koje bih preporuči. Isto tako ako tržište bude padalo, treba smanjivati", kazao je.

Dodao je da smo država koja najmanje ovisi o ruskom plinu jer imamo više dobavnih pravaca preko kojih možemo dovesti plin koji smo u prošlosti dobavljali iz Slovenije i Mađarske, a većinom je to bio ruski plin. Sada imamo mogućnost zamjene u potpunosti za potrebe Hrvatske LNG plinom.

Miliša je prokomentirao i tvrdnju Tonćija Tadića da su budućnost nuklearne elektrane.

"Tranzicijski period o kojem nitko ne govori, on će trajati 10 do 15 godina. Hoćemo biti zeleni, ali to ne možemo napraviti odmah. U tom tranzicijskom periodu nuklearna energija i plin su proglašeni čistim energentima i njih ćemo trebati. Ako bi sada isključili nuklearne elektrane u Europi, ruski plin bi bio minoran problem", kazao je za RTL Direkt.