OPASNA POJAVA

Niže temperature donijele pomamu za uređajima protiv vlage: 'Ne možemo to pratiti'

17.01.2024 u 19:45

Bionic
Reading

Padom temperatura posljednjih tjedana tragovi plijesni počeli su se širiti u mnogim domovima te je skočila potražnja za odvlaživačima zraka

Budući da je vodena para u zraku sklona kondenzaciji na hladnim površinama, laganim sušenjem pomoću odvlaživača zraka može se smanjiti ili eliminirati kondenzacija, a time i plijesan, piše BBC.

Smanjenjem kondenzacije prostor postaje lakše grijati jer je potrebno manje energije za zagrijavanje suhog zraka. Naša su tijela također osjetljiva na vlagu jer ona hladi površinu kože.

Cijene energije ove zime u Velikoj Britaniji otprilike su dvostruko veće nego prije dvije godine. Kao rezultat energetske krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, ljudi diljem Ujedinjenog Kraljevstva tražili su jeftine metode održavanja topline u svojim domovima. To je dovelo do pravog buma u prodaji odvlaživača zraka.

'Potražnja je bila luda. Ne možemo to pratiti', kaže Chris Michael, direktor Meacoa, britanske marke odvlaživača zraka.

Mehanički odvlaživači rade na dva načina – ili koriste rashladno sredstvo za hlađenje površine unutar stroja, gdje se vlaga kondenzira radi skupljanja, ili koriste sredstvo za sušenje koje ju uvlači. Taj se materijal zatim isušuje zagrijavanjem. Uređaji srednje veličine nisu jeftini i koštaju između 150 i 350 funti (od 170 do 400 eura).

Uređaji koji se temelje na rashladnom sredstvu daleko su najpopularniji, kaže Michael. Oni su jeftiniji, ali uređaji koji koriste sredstvo za sušenje su učinkovitiji jer odvlaživač na bazi sredstva za sušenje oslobađa nešto topline tijekom rada, što može pomoći u zagrijavanju posebno hladnog prostora, poput zimskog vrta.

On može pomoći i da se odjeća obješena u zatvorenom prostoru brže osuši.

Profesorica Cath Noakes sa Sveučilišta u Leedsu stručnjakinja je za kvalitetu zraka. Ona kaže da je i dalje važno provjetravati i grijati svoj dom uz korištenje odvlaživača. Idealna relativna vlažnost zraka je otprilike između 40 i 60 posto.

'Visoka vlažnost povezana je s rastom plijesni i drugih mikroba', objašnjava. 'Vrlo niska vlažnost zraka, recimo ispod 40 posto – i definitivno ispod 30 posto – povezana je s pojavom respiratornih virusa.'

Odvlaživači zapravo ne uklanjaju plijesan, naglašava ona, samo dio vlage koja bi mogla potaknuti njen nastanak. A ako postoje problemi s curenjem ili ulaskom vode u dom, naprimjer zbog oštećenih cjevovoda ili vlažnih zidova, sam odvlaživač zraka neće riješiti te probleme.

Ako si ne možete priuštiti odvlaživač zraka, postoje i drugi načini za smanjenje visoke razine vlage u zatvorenom prostoru. Jedan od njih je 'šok ventilacija', a uključuje otvaranje prozora što je moguće šire na nekoliko minuta da bi se omogućila značajna promjena zraka.

To neće ohladiti kuću jer unutarnji zidovi zadržavaju latentnu toplinu, ali značajno će smanjiti relativnu vlažnost.