UDRUGA FRANAK:

'Niže kamate nisu rješenje, tražimo moratorij na tečaj franka'

19.01.2015 u 14:14

Bionic
Reading

Koordinator Udruge Franak Denis Smajo izjavio je u ponedjeljak kako zadiranje u kamatnu stopu, što je ministar financija Boris Lalovac najavio kako najizgledniju kratkoročnu mjeru za suzbijanje šoka od snažnog rasta tečaja švicarskog franka, za Udrugu Franak nije prihvatljivo rješenje te da oni i dalje inzistiraju na tome da privremena mjera bude vezana uz tečaj franka

Ministar Lalovac jutros je, naime, na Hrvatskom radiju ustvrdio kako je zadiranje u kamatnu stopu zasad najizglednija kratkoročna mjera za suzbijanje šoka od divljanja švicarskog franka, ustvrdivši da je najveća odgovornost na bankama, koje moraju pronaći rješenje za novonastalu krizu.

U izjavi za Hinu Smajo je istaknuo kako njima takvo rješenje nikako ne odgovara te da se i dalje zalažu za moratorij na tečaj franka i da je to već i javio ministru financija.

'To nama nikako ne odgovara i to sam već javio gospodinu ministru, rekao sam da nam je to neprihvatljivo. Privremena mjera mora biti vezana uz tečaj, jer tek onda se može jednako odnositi na sve građane, a igranje s kamatama većini ne donosi nikakvu korist, ali je bitno naglasiti da ta privremena mjera nije ništa. Tražimo konkretne, dugoročne mjere, a ta privremena mjera bi nam samo trebala dati nekih dva tjedna vremena da se usuglasimo tako da ljudi ne plaćaju uvećane anuitete', kazao je Smajo.

Naglasio je i kako u Udruzi Franak kao najbolje rješenje vide konverziju kredita vezanih uz CHF u kunske kredite

'Mi tražimo da se izvrši konverzija u kunske kredite, a i ekonomski su stručnjaci potvrdili da to ne bi bio nikakav problem', izjavio je Smajo.

Iz Udruge Franak su najavili i kako bi se u utorak o toj temi trebao održati sastanak s predstavnicima Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke (HNB) i poslovnih banaka, no Smajo to informaciju nije mogao potvrditi.

'Iz sata u sat se mijenja situacija, još nemamo potvrdu tog sastanka, ali mi smo u stalnom kontaktu, važno je da članovi Udruge to znaju', kaže Smajo.

Pritom ističe da s HNB-om u toj udruzi nikada nisu imali nikakav sastanak niti su u ikakvom kontaktu 'što dovoljno govori o njihovoj ulozi u ovoj zemlji'.