Krešimir Sever

'Nije došlo vrijeme za odricanja u javnom sektoru, ako bi se i njih rezalo, što bi ostalo?'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 16.04.2020 21:02
  • Objavljeno 16.04.2020 u 21:02
Vilim Ribić, Krešimir Sever i Mladen Novosel

Vilim Ribić, Krešimir Sever i Mladen Novosel

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata kaže da neće pristati ni na kakve rezove u javnom sektoru

"Nemamo što razmisliti, što smo rekli - stoji. Nije došlo vrijeme da se treba odricati u javnom sektoru, ako bi se i njih rezalo, što bi ostalo? A kome bi se to trebalo rezati? Medicinarima, učiteljima, policajcima...?", kaže Sever i ističe kako se ne žele odreći apsolutno ničega, ni božićnica ni rasta osnovice od 6 % godišnje, prenosi Nova TV.

"Ne daj bože da potraje, onda je sve moguće, a ne zato što smo nesolidarni prema privatnom sektoru, nego zato što to vrijeme još nije došlo. Ni jedna zemlja nije najavila rezove u javnom sektoru", kaže Sever.

Nepokolebljiv je u tvrdnji da nikad nije vrijeme za rezove u javnom sektoru, osim ako je kriza toliko duboka da nema sredstava za plaćanje tih obaveza, "ali i onda treba paziti da se ne reže jednako onima sa slabijim primanjima i s višim primanjima".

"Dok iz helikoptera bacaju novce velikim sustavima privatnika koji ne žele sa svoje hrpe platiti radnike nego uzimaju od države, a isplaćuju dividende. Oni koji otpuštaju radnike, a imaju sredstva, nek im se zaustavi isplata dividende", predlaže sindikalist.

Puno se govori o tome da neki poslodavci uzimaju radnicima dio novca koji je Vlada izdvojila kao pomoć za isplatu njihovih plaća. No Sever kaže kako ne zna za neki konkretan slučaj.

"Svi i se boje i ne žele imenovati. Kao da vidimo nekoga tko pljačka pa oni kažu uzmite njegov OIB pa ćemo reagirati", rekao je i dodao kako je čuo da ima poduzetnika koji pozivaju dužnike da im ne uplaćuju novac na račun, nego da pričekaju, neki pak otvaraju j.d.o.o. i prebacuju poslovanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!