posljedica epidemije

Nezaposlenost u Španjolskoj premašila 14 posto

28.04.2020 u 14:39

Bionic
Reading

Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj porasla je u prvom tromjesečju prvi puta u godinu dana, premašivši 14 posto zbog pandemije Covida 19, pokazalo je u utorak izvješće državnog zavoda za statistiku

U Španjolskoj je od zaraze koronavirusom do sada umrlo više od 23 tisuće ljudi i građanima je sredinom ožujka strogo naloženo da ostanu kod kuće kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Zemlja ujedno uz Grčku spada u sam neslavni vrh Europske unije po stopi nezaposlenosti, od 13,6 posto u veljači, prema podacima Eurostata.

U 2013. godini iznosila je čak 27 posto, odražavajući posljedice financijske krize, ali je otada u padu.

U prvom tromjesečju ove godine porasla je na 14,4 posto, s 13,87 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, zbog mjera blokade kojima vlada nastoji zaustaviti epidemiju, izvijestio je INE.

Analitičari pritom upozoravaju da će se utjecaj koronakrize na tržište rada četvrtog po veličini gospodarstva eurozone u cijelosti pokazati tek u drugom tromjesečju.

Vlada je prošlog vikenda počela postupno ublažavati ograničenja, te je djeci u dobi do 14 godina dopušteno da iziđu iz kuće na sat vremena u pratnji jednog roditelja i ne dalje od jednog kilometra.