ukupno 213.024

Španjolska najavila prvo ublažavanje mjera - izlazak djece iz kuća

23.04.2020 u 12:53

Bionic
Reading

Španjolska, u kojoj je stopa širenja koronavirusa već tjedan dana 2 posto, a virus je odnio još 440 života, počet će za vikend s prvim ublažavanjem strogih restriktivnih mjera pa će, nakon punih 40 dana, djeca u toj zemlji moći izići vani, potvrđeno je u četvrtak

U zemlji koja ima najviše oboljelih u Europi djeca se već 40 dana nalaze zatvorena u stanovima i kućama pa će im vlada od nedjelje dopustiti ograničeni izlazak na ulicu u pratnji roditelja.

'Djeca do 14 godina starosti moći će izaći jednom dnevno vani, na sat vremena, od 9 ujutro do 21 sat navečer. Moći će otići najdalje jedan kilometar od svoje zgrade u pratnji odrasle i odgovorne osobe', rekao je na konferenciji za medije potpredsjednik vlade Pablo Iglesias objašnjavajući detaljnije uvjete izlaska, čija najava je pokrenula brojna pitanja vezana uz sigurnost od zaraze.

'Djeca koja žive u ruralnim dijelovima moći će otići u šumu. Neće smjeti vani jedino djeca sa simptomima koronavirusa ili ona koja se nalaze u karanteni. Idućih dana ćemo objaviti vodič', dodao je.

To je prva mjera ublažavanja izvanrednog stanja proglašenog 14. ožujka.

Oko 47 milijuna stanovnika od tada je zatvoreno u svojim stanovima a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevinarstvu.

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dviju ili više osoba je zabranjen.

U četvrtak se inficiralo dodatnih 2 posto stanovnika pa je u zemlji zaraženo 213.024 ljudi, najviše u Europi. Stopa širenja virusa već tjedan dana iznosi oko 2 posto.

'Postižemo ciljeve, no nastavljamo biti u jednoj čvrstoj i teškoj fazi, zato smo produžili izvanredno stanje za dodatnih petnaest dana', rekao je ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije.

U srijedu je parlament odobrio treće produljenje izvanrednog stanja do 10. svibnja.

U četvrtak je umrlo 440 osoba zaraženih koronavirusom, najviše u posljednjih pet dana, no broj žrtava se stabilizirao na razini između 400 i 440.

Prošli tjedan je svaki dan umiralo između 517 i 565 pacijenata. Vrhunac tragedije je bio početkom mjeseca kada je u jednom danu preminulo 950 osoba.