MUKE OBITELJSKOG GOSPODARSTVA

Nesređene prilike u poljprivredi

22.02.2011 u 22:00

Bionic
Reading

Da prilike u domaćoj poljoprivredi ni izdaleka još nisu sređene čak ni kada su u pitanju najosnovnije stvari, kao što je pravo korištenja državnog zemljišta, rječito govori slučaj obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Križnjak iz Sračinca

Višemjesečna agonija koju prolaze supružnici Dražen i Miljenka počela je u rujnu prošle godine kada su shvatili da više nemaju zemlju dobivenu na natječaju i za koju su uredno platili zakupninu.

'Došli smo po plavi dizel na benzinsku pumpu, no rečeno nam je da više nemamo pravo na njega. U Agenciji za plaćanja u poljoprivredi provjeravamo ima li kakvih novosti oko goriva, kad doznajemo da su nam čestice ispisane iz našeg upisnika i da zbog toga ne možemo dobiti plavi dizel! Ostali smo šokirani jer nam nije bilo jasno kako se to i zašto dogodilo jer nismo dobili nikakvu obavijest, a kamoli rješenje', prisjeća se Miljenka Križnjak

OPG Križnjak je ostao bez sedam hektara za koje je natječaj za zakup raspisala Općina Sračinec, kao i za još neke parcele u državnom vlasništvu na svom području.

'Svi koji smo se javili na natječaj sklopili smo ugovore te uredno platili zakupninu, misleći da je sve u redu i da sada treba samo prionuti poslu. Da bismo ostvarili pravo na poticaje i na tim česticama, predali smo zahtjev za upis čestica u upisnik našeg poljoprivrednog gospodarstva', prisjeća se Križnjak.

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, kako dodaje, pozitivno je riješila njihov zahtjev te obračunala i novu kvotu plavog dizela koja im je nakon nekoliko mjeseci - ukinuta.

'Mjeseci prolaze, a nikakvo službeno objašnjenje nismo primili da bismo se mogli žaliti. Istovremeno, na naplatu stižu rate za kredit jer smo zbog većih obradivih površina prošle godine kupili traktor. No za to nitko ne mari. Uspjeli smo tek doznati da je to posljedica odluke Ministarstva poljoprivrede koje ima primjedbi na ugovor sklopljen s Općinom Sračinec, iako je lani još desetak OPG-ova sklopilo isto takve ugovore kao i naš', upozorava Križnjak.

Dodaje da su u međuvremenu čuli da Općina navodno nije mogla raspisati natječaj jer je zemljište već bilo upisano drugom OPG-u, iako nije jasno na temelju čega jer nije platio ni kunu zakupnine.