KAKO SE TROŠE MILIJARDE?

Neprofitne organizacije morat će opravdati svaku lipu

02.09.2013 u 14:27

Bionic
Reading

Prema podacima Ministarstva financija, 50 najvećih neprofitnih organizacija u Hrvatskoj lani je imalo 6,9 milijardi kuna prihoda. Među njima je uz Nogometni klub Dinamo nekoliko sportskih saveza i klubova, Caritas i Crveni križ te turističke zajednice i lučke uprave. Izmjenama zakona Slavko Linić želi dobiti ovlasti da detaljno kontrolira njihov financijski krvotok

Neprofitne organizacije, među kojima je najveći broj udruga u sportu i kulturi, potom javnih ustanova, agencija, zavoda, instituta i ostalih, godišnje prema neslužbenim procjenama okrenu više od deset milijardi kuna prihoda.

Oni dolaze iz državnog i lokalnih proračuna, vlastite djelatnosti organizacija ili su kao namet propisani zakonom.

Svi su oni kad je o poreznicima i nadzoru poslovanja riječ siva zona u kojoj okreću svaki svoje milijune i nikome ne polažu račune, jer nisu obvezni podnijeti financijsko izvješće i nitko nije ovlašten da ih redovno kontrolira, piše Jutarnji list

Onome što o svom novčanom tijeku objave na internetskim stranicama, u pravilu bez detaljnih objašnjenja, može se vjerovati - tek na riječ, a ne objave li ništa, ne postoji propis prema kojem bi mogli biti kažnjeni. Sve bi se to trebalo promijeniti donošenjem novog zakona o računovodstvu neprofitnih organizacija o kojem javna rasprava završava danas i izmjenama Zakona o udrugama.

Izmjenama Zakona o udrugama u resoru Ministarstva uprave trebala bi se omogućiti kontrola svih prihoda i troškova udruga, a novim zakonom o neprofitnom računovodstvu Poreznoj upravi trebalo bi se omogućiti razgraničavanje prihoda koji neprofitne organizacije troše na predviđenu djelatnost i prihoda koji zapravo dolazi od gospodarske djelatnosti pa podliježe plaćanju svih poreza.

Pomoćnik ministra financija Branko Šegon objašnjava da kad god su pokušali kontrolirati sve te institucije, a posebno udruge, nisu imali ovlasti kontrolirati prihode koji ne dolaze iz državnog proračuna.

Sumnjamo da se kroz neprofitne organizacije zloupotrebljava novac poreznih obveznika. Ima slučajeva koji su na osnovi prijava završili u Državnom odvjetništvu zbog sumnje na kaznena djela i zato nam je cilj obvezati neprofitne organizacije da podnose financijske izvještaje i omogućiti da Ministarstvo financija nadzire sve njihove prihode i troškove', kaže Šegon.