SINDIKATI DOLAZE BEBIĆU

'Nema više diskusije o referendumu!'

09.07.2010 u 11:22

Bionic
Reading

Iduću srijedu, 14. srpnja, sindikati će predati 813.016 prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR) predsjedniku Sabora Luki Bebiću. Zbog nejasne procedure teško je predvidjeti kad bi se referendum mogao i održati

'To ne može nitko procijeniti. Prvo moraju odrediti tko će provjeriti popise, zatim trebaju donijeti odluku o raspisivanju, nakon koje imaju rok od 20 do 40 dana da se referendum i održi', rekao je za tportal Ozren Matijašević, koordinator sindikalnih središnjica.

Od Vlade sindikati nisu dobili nikakav službeni odgovor na prijedlog da se uspješno prikupljanje popisa prihvati kao da je referendum već održan te da Banski dvori zbog toga povuku svoje izmjene ZOR-a iz saborske procedure.

Iz istupa premijerke Jadranke Kosor i vodećih HDZ-ovaca, kaže Matijašević, može se zaključiti da im je sindikalni zahtjev neprihvatljiv.

'Mi smo spremni na razgovore o svemu i svačemu, ali ne o referendumu i ZOR-u. Što se nas tiče, referendum je siguran', naglasio je Matijašević.

Kako Sabor sjednicu završava 15. srpnja, nakon čega slijedi skoro dvomjesečna pauza, sindikati su ovim potezom izbjegli situaciju da se referendum održi tijekom kolovoza kad je većina građana na godišnjem odmoru i izvan svojih prebivališta, tako da ne bi mogli glasovati. Ovako će se referendum najvjerojatnije raspisati za listopad ili studeni.

Referendumsko pitanjem glasi: 'Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanju kolektivnih ugovora?'