stalna previranja

Nema mira na naftnom tržištu, a čini se da ga neće biti dulje vrijeme. 'Ako se uvede embargo na rusku naftu, puno toga ovisit će o Saudijcima, prisnim partnerima Moskve'

22.03.2022 u 18:50

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 112 dolara, potaknute razgovorima zemalja EU-a o embargu na rusku naftu i napadom jemenskih Huta na saudijska naftna postrojenja. Analitičari procjenjuju da se naftno tržište neće smiriti još neko vrijeme i da će biti još oštrih skokova i naglih padova

Za potrošače to znači dulje razdoblje skupog goriva i jačanje inflacije. Sa sve većim troškovima teško se nose i industrije koje ovise o nafti – od zračnog i cestovnog prijevoza do kemijskih tvrtki i proizvođača plastike.

Ruska invazija na Ukrajinu došla je u periodu u kojem su cijene nafte već bile visoke zbog oskudnih zaliha i rastuće potražnje uslijed otvaranja gospodarstava nakon slabljenja pandemije covida-19.

Dodatni pritisak na cijene došao je nakon gubitka velikog dijela ruskog dnevnog izvoza, a koji je u mirnodopskim vremenima iznosio oko pet milijuna barela.

Trgovci su se na početku tjedna usredotočili na najavljene razgovore američkog predsjednika Joea Bidena i vlada članica EU-a koji bi trebali iznjedriti još oštriji odgovor Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu, što uključuje embargo na izvoz nafte.

'S tržišta bi moglo biti izbačeno više od milijun barela ruske nafte dnevno, jer su Nizozemska i Njemačka zajedno činile oko četvrtinu ruskog izvoza nafte i derivata, pa bi potražnja za opskrbom iz zemalja koje čine OPEC+ naglo porasla', kazala je Susannah Streeter iz britanskog Hargreaves Lansdowna.

  • +14
Nafta Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Najnovije izvješće Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, pokazalo je da neki proizvođači još uvijek ne uspijevaju ispuniti dogovorene proizvodne kvote.

Nervozu trgovaca pojačalo je privremeno smanjenje prerade u rafineriji Saudi Aramca u Yanbuu tijekom vikenda zbog napada jemenskih Huta, koje podupire Iran, napominje Reuters.

Saudijska Arabija poručila je da neće snositi odgovornost za eventualne poremećaje u globalnoj opskrbi, signalizirajući nezadovoljstvo američkom politikom prema Iranu i Jemenu.

Odnosi Saudijske Arabije i SAD-a napeti su već neko vrijeme.

'Saudijsko odbijanje povećanja proizvodnje odrazit će se na cijene goriva, što će osjetiti potrošači širom svijeta', rekao je John Kilduff iz konzultantske kuće Again Capital za CNBC.

Saudijska Arabija vodeća je članica grupe OPEC+, a koja uz 14 članica iz Azije, Afrike i Južne Amerike uključuje Rusiju. OPEC+ se u veljači dogovorio da će do lipnja nastaviti s povećanjem proizvodnje za 400.000 barela dnevno. Ali na zadnjem sastanku nije bilo najava da će to pojačati dodatnim barelima.

Saudijska Arabija zasad šuti o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Britanski premijer Boris Johnson posjetio je Rijad prošli tjedan, a uskoro se očekuje i posjet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena.

'Boris Johnson vratio se u London praznih ruku. A nakon pojačanih napada Huta na energetsku infrastrukturu Saudijci upozoravaju da možda neće moći održati trenutnu razinu proizvodnje', rekla je Helima Croft, voditeljica globalne robne strategije u RBC-ju.

Potpredsjednik IHS-a Markit Dan Yergin smatra da će Saudijska Arabija i dalje slijediti politiku grupe OPEC+.

'OPEC+ zapravo je saudijsko-ruski aranžman i prije ove krize bio je izvor stabilnosti tržišta. Još od pada cijena 2014. Saudijcima je bio cilj potpisati sporazum s Rusima da im ne bi bili konkurencija. Njihov odnos otad se produbio i postali su strateški partneri', kaže Yergin.

'Ako OPEC ne poveća proizvodnju, situacija na tržištu će se zaoštriti. Mislim da se dosta kalkulira… Dinamika proizvodnje nastavit će rasti, ali ne nužno brzinom kojom bi to htjeli Europa i SAD', mišljenja je Daniel Pickering, glavni investicijski direktor tvrtke Pickering Energy Partners.

Amerikanci su u potrazi za drugim izvorima. Pregovara se s Venezuelom, državom koja je pod sankcijama, te se traži dogovor s Iranom. Ali ti su razgovori usporeni posljednjih tjedana.