iznad 112 dolara

Opet skok cijene nafte na svjetskom tržištu, a sve zbog razgovora u EU o zabrani uvoza iz Rusije

21.03.2022 u 16:21

Bionic
Reading

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 112 dolara, potaknute razgovorima zemalja EU-a o embargu na rusku naftu i napadom jemenskih Huta na saudijska naftna postrojenja

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte nakon podneva bila u plusu 4,44 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 112,37 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 4,05 dolara višoj cijeni, od 108,75 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna usredotočili na najavljene razgovore američkog predsjednika Joea Bidena i vlada članica EU-a koji bi trebali iznjedriti još oštriji odgovor Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu.

Vlade EU-a razmotrit će uvođenje embarga na rusku naftu.

U Ukrajini se i dalje vode žestoke borbe, a potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Verščuk otklonila je mogućnost predaje ukrajinskih snaga u opkoljenom Mariupolju.

Budući da sukobi ne popuštaju, na tržištu ponovo razmatraju moguću zamjenu za ruske barele pod sankcijama.

"Kopni optimizam da bi mogao biti postignut napredak u pregovorima o postizanju primirja u Ukrajini i to je poduprlo rast cijena nafte", zaključila je Susannah Streeter iz britanskog Hargreaves Lansdowna.

"S tržišta bi moglo biti izbačeno više od milijun barela ruske nafte dnevno, budući da su Nizozemska i Njemačka zajedno činile oko četvrtine ruskog izvoza nafte i derivata, pa bi potražnja za opskrbom iz zemalja OPEC+ naglo porasla", kazala je Streeter.

Najnovije izvješće Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, pokazalo je da neki proizvođači još uvijek ne uspijevaju ispuniti dogovorene proizvodne kvote.

Nervozu trgovaca pojačalo je i privremeno smanjenje prerade u rafineriji Saudi Aramca u Yanbuu tijekom vikenda, zbog napada jemenskih Huta, koje podupire Iran, napominje Reuters.

Saudijska Arabija poručila je da neće snositi odgovornost za eventualne poremećaje u globalnoj opskrbi, signaliziravši nezadovoljstvo američkom politikom prema Iranu i Jemenu. 

Neimenovani dužnosnik u saudijskim ministarstvu vanjskih poslova izjavio je za novinsku agenciju SPA da takvi napadi rezultiraju ozbiljnim posljedicama u proizvodnji i preradi nafte i utječu na proizvodne kapacitete Saudijske Arabije i na njezino ispunjavanje ugovornih obaveza.  

OPEC nije jutros objavio koliko je u petak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U četvrtak stajao je 104,96 dolara.