sve skuplji kvadrati

Nekretnine u ovom gradu na obali u par godina poskupjele za čak 54 posto

30.08.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Do vlastita četiri zida sve je teže doći, a kako predviđa studija njemačkih i švicarskih istraživačkih institucija, cijene nekretnina bi u sljedećih deset godina trebale rasti prosječno za devet posto godišnje. Da cijene konstantno rastu pokazuje i situacija u Šibeniku, gdje je u posljednje tri godine cijena kvadratnog metra narasla za nevjerojatnih 54 posto

Ipak, unatoč divljanju cijena, Šibenik se još uvijek ne može uspoređivati s drugim gradovima na obali: Dubrovnikom, Rovinjom, Splitom ili Opatijom gdje kvadratni metar stana nerijetko dosegne cijenu od nekoliko prosječnih hrvatskih plaća. No, ako nastavi s ovakvim trendom, pitanje je vremena kada će biti u istoj skupini kao u spomenutim jadranskim središtima.

'Cijene kvadrata doista su poskupjele u posljednjih nekoliko godina. Primjerice, prije tri godine se za četvorni metar stana u Šibeniku plaćalo od 1300 do 1500 eura. Danas ga je gotovo nemoguće pronaći za taj novac. Nekakav prosjek je oko 2000 eura', rekla je Renata Bulat, vlasnica agencije za nekretnine iz Šibenika za Slobodnu Dalmaciju.

Međutim, rast cijena u Šibeniku može se pripisati i razvoju grada i turističkog potencijala, složila se Bulat. Uz pomoć novca iz europske blagajne počeo je obnovom i revitalizacijom tvrđava, na što su se nadovezali brojni drugi projekti: od obnove Poljane - glavnog gradskog trga, do podzemne garaže u centru grada, pa sve do projekta aglomeracije, gradnje novog studentskog doma, poduzetničkog inkubatora i slično.

Bulat dodaje i kako je potražnja još uvijek veća od ponude. 'Moram i naglasiti da je tržište nekretnina trenutno zamrznuto. Ljeti prodaja stanova ide nešto lošije, godišnji su odmori, ne kupuje se. Negdje od rane jeseni aktivirat će se obje strane, i prodavači i kupci', kaže. 

Među najpoželjnijim kvartovima istaknula je Baldekin. 'Zapravo sve što je bliže centru, uz uvjet da stan ima i osigurano parkiralište. Popularan je i Šubićevac, ali i Vidici koji su malo udaljeniji od središta', dodaje. Kupci se uglavnom odlučuju za novogradnje, premda uzimaju u obzir i stanove koji zahtijevaju adaptaciju, zaključno će Bulat.