PROGRAMIRANI STEČAJ

Nekretnine Kamenskog prebačene na Kutline ortake

Štrajk zaposlenica Kamenskog

Štrajk zaposlenica Kamenskog

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Na nekretnine Kamenskog se još 2007. upisala Partner banka Bože Čule, koji je početkom 90-ih pomagao Kutlinu Globus grupu, doznaje Poslovni dnevnik. Transakcije s nekretninama koje su se dogodile unazad tri godine uvelike potvrđuju sumnje da je tvrtka Kamensko namjerno gurana u stečaj radi vrijedne lokacije u centru Zagreba

Nakon što je čuo da radnice pokreću stečaj, direktor Crlenjak je je 3. rujna proveo dan kod javnog bilježnika potpisujući s čak sedmero razlučnih vjerovnika 'sporazum o osiguranju tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninu', otkriva Poslovni dnevnik.

Razlučni vjerovnici potražuju više od 23,2 milijuna kuna, a kad pribrojimo 1,8 milijuna eura koliko još od 2007. potražuje Partner banka, ukupan teret raste na 36,3 milijuna kuna, uvećanih za kamate. Na Partner banku je preneseno vlasništvo nad nekretninama Kamenskog radi osiguranja naplate mjenice vrijedne 1,8 milijuna eura. Vlasnik te banke je Metroholding, odnosno Božo Čulo, koji je početkom 90-ih pomogao Kutli u širenju Globus grupe.

Nije poznato kako su svi ti dugovi nastali, no sigurno je da će se povlašteni vjerovnici lako namiriti zemljištem u središtu Zagreba, a pitanje je što će nakon njih ostati za stečajnu masu. Dio zaposlenika Kamenskog nadao se da će se stečajem riješiti prikrivenih vlasnika, mahom povezanih s Miroslavom Kutlom.

Prevarili su se - na nekretnine njihove tvornice već su se ubilježile tvrtke iz istoga poslovnoga kruga. Od sedam tvrtki koje su se upisale u zemljišne knjige najveću svotu, 10,4 milijuna kuna, potražuje Gravis atrium. Uvidom u gruntovnicu ustanovili smo da je mahom riječ o potraživanju Orion grupe (dioničar Kamenskog, tvrtku se povezuje s Kutlom) - tih 9,6 milijuna kuna potraživanja ustupljeno je Gravis atriumu, koji je u lipnju Kamenskom dao 780.000 kuna zajma.

Violeta Crnogaj, članica Uprave Gravis atriuma, nije željela reći zašto posuđuje novac Kamenskom te zašto joj je Orion grupa ustupila potraživanje. 'To je instrument osiguranja, informacija je osjetljiva, znate, svašta se piše', rekla je Violeta Crnogaj, nekadašnja pomoćnica direktora Fime FAS.

Tvrtku Gravis atrium osnovao je Davor Vlajčević, koji se u teretovnicu, s potraživanjem od 7,8 milijuna kuna, upisao s još jednom svojom tvrtkom - Vilinskom poljanom, najvećim dioničarom Kamenskog. Obje tvrtke registrirao je u dvorcu Golubovec u Donjoj Stubici. Upravo je svojedobni ulazak Vilinskih poljana u Kamensko probudio sumnju da je tvrtka samo paravan, pogotovo jer je Vlajčević potpredsjednik NO Globus grupe, a predsjednik NO-a je Antun Crlenjak.

Vjerovnik je i Gallina upravljanje, koja potražuje 2,2 milijuna kuna, a idućih milijun kuna potražuje zagrebačka Lokacija - i te su tvrtke povezane s Kutlom. Svoj milijun čeka i zaštitarska tvrtka Bilić-Erić, koju mediji povezuju s Vinkom Žuljevićem Klicom

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi