RADNICI DIOKIJA

'Neka država zaključi pregovore s Ježićem'

30.11.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Radnici Diokija obratili su se pismom javnosti, upozoravajući da im prijeti devastacija na postrojenjima koja mjesecima ne rade, traže od države da riješe agoniju, zaključe pregovore s dosadašnjim većinskim vlasnikom, pronađu strateškog partnera i deblokiraju račun tvrtke kako bi nastavili s proizvodnjom

'Mi radnici Diokija, jednog od najvećih hrvatskih izvoznika, tvrtke koja radi više od 50 godina, već predugo slušamo načelne izjave većinskog vlasnika, većinskih vjerovnika i vlade kako Dioki treba sačuvati od propasti. Sve te izjave do sada nisu rezultirale nikakvim pozitivnim rješenjem. Mi radnici najranjivija smo strana u ovoj agoniji naše tvrtke, egzistencijalno smo ugroženi i ne možemo mirno dalje čekati da se problem Diokija riješi, kao što to mogu gore navedeni.

Diokiju vrlo skoro prijeti velika devastacija na postrojenjima, budući da ista ne rade više od tri mjeseca pa do pola godine, a nove velike štete nastat će na niskim zimskim temperaturama. Ne želimo zbog predstojećih parlamentarnih izbora i eventualne promjene vladajuće strukture izgubiti još najmanje dva mjeseca za proizvodnju. Iz svega gore navedenog da se iščitati kako nam zbog nerada prijeti opasnost gubljenja zahtjevnog europskog tržišta. Napominjemo da Dioki na europsko tržište izvozi preko 90% svojih proizvoda.

Petrokemijska industrija je od strateškog interesa za Hrvatsku jer se temelji na bogomdanom rudnom bogatstvu naše zemlje, a na primjeru Diokija se vidi kako je privatizacija petrokemije potpuno promašena ako država u privatizaciji ne zaštiti nacionalne interese. Tražimo da država, bilo kroz HEP, INA-u ili na neki drugi način, sudjeluje u svakoj novoj vlasničkoj strukturi te da se pronađe strateški partner s kojim bi se čvrstim ugovorom osigurala stabilnost i dugoročnost poslovanja.

Mi radnici Diokija hoćemo što prije otpočeti s proizvodnjom te zahtijevamo pozitivan odgovor od INA-e, HEP-a i banaka glede imenovanja njihovih predstavnika u novu privremenu upravu i nadzor, sa čime se slaže i sadašnji većinski vlasnik. Slijedom toga tražimo hitnu deblokadu računa tvrtke kako bismo bili u mogućnosti dobavljati i plaćati potrebne energente i sirovine. Gospodo vjerovnici i predstavnici vlasti, mi hoćemo raditi, a vaši pregovori s većinskim vlasnikom, koji je do sada odugovlačio s restrukturiranjem vlasničke strukture Diokija, više ne mogu biti razlog onemogućavanja proizvodnje.

Hoćemo raditi, proizvoditi i izvoziti!',

stoji u pismu koje potpisuju Sindikat radnika petrokemikalija i plastičnih masa i Sindikat naftnog gospodarstva