MARIĆ OPREZNO O ROHATINSKOM

'Ne zanimaju me pojedinci nego ekonomske pojave!'

02.03.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Nakon što je tportal ekskluzivno objavio informaciju o sastanku guvernera Željka Rohatinskog i premijerke Kosor prošli petak, na kojem je guverner, isprovociran istupima HDZ-ova zastupnika Gorana Marića u Saboru, priprijetio i ostavkom, zatražili smo dodatna pojašnjenja: u HNB-u ne žele komentirati, ali ni ne demantirati događaj, a Goran Marić suzdržano pojašnjava svoje stavove

'Predmet mojih promišljanja je ponajprije traženje ekonomskih modela ostvarivanja temeljnog cilja gospodarske djelatnosti, a to je kako upotrebu svih prirodnih resursa materijalnih i ljudskih, staviti u funkciju općeg dobra i na dobrobit svih ljudi. U tom smislu, nikad nisu predmet mog promišljanja ni pojedinci niti spekulacije, već ekonomske pojave, odnosno kako promicati društveno poželjne, a suzbiti društveno nepoželjne ekonomske pojave', izjavio je za tportal dr. sc. Goran Marić, predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun, nakon objave informacije da je guverner Rohatinski o njegovu istupu u Saboru razgovarao na sastanku s premijerkom te da je i ponudio svoju ostavku.

Po svemu sudeći, HDZ-ov zastupnik Goran Marić danas značajno ublažava ton i ne želi detaljnije ulaziti u motive svojih kritičkih nastupa u Saboru. Marić je više puta u javnosti kritizirao HNB i 'privelegirani' položaj hrvatskih banaka. Krajem prošle godine, prozvao ih je da su odgovorni za rizične plasmane Hrvatske poštanske banke, da bi prošli tjedan ustvrdio kako afere Podravka ne bi ni bilo da je HNB dobro obavljao svoj posao. Marić je podsjetio da je Podravka u Varaždinsku banku deponirala 290 milijuna kuna, što je više od temeljenog kapitala banke. Podsjetimo, na osnovi tog depozita pretpostavlja se da je odobren kredit Fimi za kupnju dionica Podravke. 'HNB je morao iste sekunde dati nalog da se taj depozit vrati. Da se to vratilo, afere ne bi bilo', kazao je u Saboru Marić ocijenivši da je u tom slučaju 'izostao izravni nadzor HNB-a'.

Iako je prošli tjedan vrlo precizno prozivao HNB za odgovornost u aferi Podravka, Goran Marić danas je mnogo suzdržaniji i ni na koji način nije htio ulaziti u daljnje obrazlaganje svojih stanovišta. Također, nije htio govoriti ni o tome koliko je to stav stranke ili dijela HDZ-ovih zastupnika i političara koji čine tzv. krug ministra financija Šukera, a koliko je to njegov osobni sud.

Potvrdu prošlotjednog susreta premijerke i guvernera u Vladi zatražili smo u HNB-u. 'Nemamo nikakvih komentara ni izjava, kao ni potvrda ili demantija na temu guvernerova razgovora s premijerkom', kratko je poručila Ružica Vuger, savjetnica guvernera HNB-a za odnose s javnošću.