SPAJANJE FIME I INTERKAPITALA

Nastaje najveća brokerska kuća u Hrvatskoj

04.06.2009 u 09:47

Bionic
Reading

Zagrebački Interkapital i varaždinska Fima dovršili su pregovore o povezivanju u brokerskom poslovanju na hrvatskom tržištu o čemu će čelnici dviju trvtki obavijestiti javnost na današnjoj konferenciji za novinare

Interkapital vrijednosni papiri i varaždinska Fima Grupa, kako neslužbeno saznaje Poslovni dnevnik, u četvrtak će objaviti spajanje pojedinih dijelova svojih tvrtki. Prema istom izvoru Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga o tome procesu je obaviještena, što u Hanfi u srijedu nisu htjeli potvrditi.

Dovršetak pregovora o spajanju, odnosno povezivanju na hrvatskom, ali i inozemnim tržištima, nisu htjeli komentirati ni direktori Interkapitala Daniel Nevidal i Tonči Korunić, kao niti Milan Horvat predsjednik Uprave Fima Grupe.

Prema pisanju Poslovnog dnevnika najvjerojatnije se radi o Interkapitalovu pripajanju Fime. U prvom koraku povezivanje će se najvjerojatnije ograničiti na hrvatsko tržište i odmah donijeti niže provizije u burzovnom trgovanju zbog većeg obujma prometa. Realizira li se u potpunosti spajanje nastat će najveća brokerska kuća na hrvatskom tržištu, a do izražaja će doći sve prednosti pojedinog društva - financijska snaga i jaki položaj u trgovanju obveznicama Interkapitala i raširena mreža i iskustvo u poslovanju stanovništvom Fime.

Inače, prema podacima Zagrebačke burze (ZSE), Interkapital vrijednosni papiri su u svibnju ove godine zauzeli treće mjesto na rang listi članova ZSE prema ukupnom ostvarenom prometu na burzi ostvarenih 252,5 milijuna kuna što je udjel od 11,2 posto. Fima je u svibnju u ukupnom prometu na ZSE sudjelovala sa 5,6 posto te je s ostvarenim prometom od 126 milijuna kuna zauzimala peto mjesto na toj rang listi.

U današnjem pozivu za medije navodi se kako su teme konferencije koju organiziraju Interkapital i Fima, 'nove ideje i rješenja obiju kuća glede razvoja tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj i regiji'.

Uskoro opširnije s press konferencije...