svi ih traže

Nakon što su se Bayraktari proslavili u Ukrajini turska vojna industrija osvaja svijet: Puni su narudžbi za idućih pet godina

28.03.2023 u 18:55

Bionic
Reading

Glasoviti borbeni dron Bayraktar TB-2 nije jedino oružje koje Tursku čini sve konkurentnijom na tržištu vojne industrije. Prošle godine Turci su izvezli rekordne 4,4 milijarde dolara vrijednog oružja - što je više od godišnjeg obrambenog proračuna nekih europskih zemalja. Cilj Ankare je tu brojku povećati na šest milijardi dolara u 2023.

Oko 2000 turskih kompanija čini obrambeni sektor. Uzlet je krenuo u ranim 2000-ima, kada je Ankara zacrtala strategiju za izgradnju modernog i samoodrživog obrambenog sektora i poticanje domaćih ulaganja.

Projekt turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dug dva desetljeća, koji nastavlja bilježiti snažna državna ulaganja u lokalne tvrtke, isplaćuje se jer prodaja oružja jača turski utjecaj u inozemstvu.

Usprkos tome što je turska vojna industrija malena u usporedbi s glavnim igračima poput SAD-a, Rusije i Kine, privukla je veliku pozornost zbog performansi svog oružja poput bespilotne letjelice Bayraktar, korištene u Libiji, Siriji, u Armensko-azerbajdžanskom ratu i sada u Ukrajini.

Prodaja oružja i tehnologija, posebice bespilotnih letjelica, pomogla je Turskoj poboljšati međunarodne veze, posebno s državama kao što su Kazahstan, Kirgistan, Turkmenistan i Azerbajdžan, pa i uspostaviti nove veze sa zemljama kao što su Poljska, Saudijska Arabija i Tunis.

  • +2
Bayraktar TB2 Izvor: Profimedia / Autor: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

Prodaja također jača moć Turske u zaljevskim državama i Europi. Na IDEX-u, najvećem sajmu oružja na Bliskom istoku održanom u veljači u Abu Dhabiju, bilo je nemoguće zaobići Tursku. U ogromnom paviljonu Turci su pokazali sve, od oklopnih kamiona i dronova do jurišnih pušaka, taktičke opreme i laserski navođenih projektila.

'Postoji značajna međunarodna potražnja s Bliskog istoka, iz Azije, iz Europe. Također, izbijanjem rata u Ukrajini, Turska pokušava dati sve od sebe u podršci opremom, uključujući bespilotne letjelice i kopnene platforme', rekao je Alper Öziblen, predsjednik turske obrambene tvrtke Pavo Group.

Öziblen i drugi turski direktori potvrdili su da imaju tekuća ili planirana partnerstva i poslove s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Katrom i drugim naftom bogatim zaljevskim državama. Mnoge od tih zemalja ulažu velika sredstva u razvoj obrambenog sektora - a neke, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Katra, pružile su značajnu financijsku potporu Turskoj ili obećale milijarde dolara u trgovini i ulaganjima.

Öziblen je istaknuo stručnost svoje i drugih turskih tvrtki u područjima poput kriptografije, bitne za sigurnu komunikaciju na bojnom polju, kao i elektroničkih podsustava za dronove i kopnene platforme.

'Informacijska tehnologija čini glavni dio domene obrane i mi se pozicioniramo u toj domeni', rekao je. Službeni podaci govore da su ulaganja u istraživanje i razvoj u turskom obrambenom sektoru porasla za 30 posto.

Dok se saveznici u NATO-u utrkuju u opskrbi ​​Ukrajine u ratu s Rusijom, mnogima od njih – osobito u Europi – ponestaje zaliha oružja. Turske kompanije kažu da su u sljedećih nekoliko godina rezervirane za narudžbe za obnavljanje zaliha NATO-a. Te tvrtke također imaju velike narudžbe za opremanje turske vojske — to je, na kraju krajeva, druga najveća vojska u NATO-u nakon one Sjedinjenih Država.

Izvor: tportal.hr

'Ukrajinsko-ruski rat stvorio je veliku potražnju, pa čak i zemlje koje ne sudjeluju u tom ratu stvaraju zalihe. Već udvostručujemo svoje proizvodne kapacitete samo da bismo zadovoljili potražnju iz zemalja NATO-a', rekao je za CNBC Emin Öner, predsjednik uprave turske obrambene tvrtke Assan Group.

'Svi su proizvođači rezervirani još najmanje pet godina', rekao je Öner. Ističe da je njegova tvrtka puna narudžbi za sljedećih nekoliko godina te rade u smjenama 24 sata dnevno — unatoč činjenici da Assan trenutno ne proizvodi oružje za Ukrajinu.