AMBICIOZNI PLANOVI

[VIDEO/FOTO] Turci našli kupca za svoj prvi školsko-borbeni avion, doznajemo i na koga još ciljaju na rastućem tržištu oružja

26.11.2021 u 20:32

Bionic
Reading

Tvrtka Turkish Aerospace Industries (TAI) ovih dana pronašla je kupca za 12 primjeraka svojeg novog školsko-borbenog zrakoplova Hürkuş-C. Riječ je o prvom vojnom zrakoplovu koji je Turska proizvela oslanjajući se u potpunosti na domaće resurse, a za koji imaju velike izvozne planove. Evo tko je kupio avion nazvan po turskom pioniru zrakoplovstva i kome ga Turci još namjeravaju ponuditi

Turska uprava za komunikacije objavila je prošlog petka da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u telefonskom razgovoru s nigerskim kolegom Mohamedom Bazoumom dogovorio prodaju 12 primjeraka zrakoplova Hürkuş-C. Uz avione koji su, osim motora, u potpunosti turski proizvod, Erdogan je s čelnikom Nigera dogovorio prodaju dronova TB2 i oklopnih vozila turske proizvodnje, a koje ta zapadnoafrička država većinski smještena u Sahari namjerava koristiti za borbu protiv islamističke organizacije Boko Haram.

Čelnik TAI-a Temel Kotil potvrdio je potpisivanje ugovora i najavio da se isporuka aviona očekuje do kraja prve polovice iduće godine. Prema navodima turskog sigurnosnog analitičara Mehmeta Cema Demircija, riječ je o konkurentnom zrakoplovu koji zadovoljava potrebe turske vojske i nameće nove standarde kada su u pitanju kombinacije trenažnih i lakih borbenih aviona.

  • +2
Hürkuş-C Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TAI

Demirci ističe da je Erdoğanova administracija pri izvozu vojne tehnike dala prioritet afričkim zemljama u potrazi za alternativnim tržištima te podsjeća da je tursko brodogradilište Dearsan nedavno potpisalo ugovor s Nigerijom o izgradnji dva patrolna broda. Analitičar očekuje da će idućih mjeseci turska obrambena industrija nastaviti s ponudama svoje obrambene tehnike afričkim državama, osobito Nigeriji, koja poput susjednog Nigera već godinama pokušava istjerati Boko Haram sa svojeg teritorija. Vjeruje se da će Turska u sklopu budućih ugovora i Nigeriji ponuditi Hürkuş-C.

Nadopuna sovjetskim Su-25

Riječ je o niskokrilnom jednomotornom turboelisnom dvosjedu koji je dizajniran kao trenažer nove generacije, ali i kao platforma za izvođenje lakših borbenih zadaća i oružanog izviđanja. Verzija C naoružana je varijanta koja se može koristiti za misije bliske potpore, a koje nigersko ratno zrakoplovstvo namjerava upotrijebiti kao nadopunu za dva jurišnika sovjetske proizvodnje tipa Su-25 nabavljenih 2014. godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: turkishaerospace

Avion je nazvan po Vecihiju Hürkuşu, pioniru turskog ratnog zrakoplovstva i proizvođaču prvog domaćeg aviona koji je svoju slavu stekao leteći kao borbeni pilot u vrijeme Prvog svjetskog rata i Turskog rata za nezavisnost. Zrakoplov je prvi put poletio 2013. godine, a četiri godine kasnije premijeru je doživjela i njegova borbena verzija C, koju pokreće Pratt & Whitneyjev motor PT6A-68T snage 1600 konjskih snaga.

Ta verzija može djelovati s nepripremljenih uzletno-sletnih staza te je naoružana laserskim navođenim raketama turske proizvodnje Roketsan Cirit kalibra 70 milimetara i protutenkovskom raketom L-UMTAS istog proizvođača. Avion ima naprednu verziju avionike koja uključuje širokokutni prikaznik za borbu svih najvažnijih parametara rada zrakoplova, naoružanja, visine i slično, a kakav je ugrađen u najsuvremenije borbene zrakoplove.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NewWeapons Update

Best buy u klasi

U Hürkuş je ugrađen i zaslon MFD te omogućuje pilotima prikaz rute letenja, meteorološke uvjete i sustav upozorenja radi izbjegavanja sudara, kao i informacije o zračnoj luci. MFD je ugrađen i u raniju verziju Hürkuşa B, koji je prošle godine ponuđen Tajlandu, a koji je u još uvijek nedovršenom natječaju dao prednost američkim modelima AT-6E Wolverine i T-6C Texan II.

Tursko ratno zrakoplovstvo u svojim redovima ima četrdesetak Hürkuşa u verzijama B i C, s time da potonjom verzijom, opremljenom termovizijom, namjerava opskrbiti obalnu stražu. Turski proizvođač ocjenjuje da Hürkuş ima najbolji omjer cijene i ponuđenog u klasi lakih školskih borbenih aviona iako je njegova točna cijena nepoznanica. S obzirom na to da u tom segmentu postoji brojna i poprilično skupa konkurencija, Turci ciljaju na države s manjim vojnim budžetom i konkretnim zahtjevima koji mogu odgovoriti na sigurnosne prijetnje kakvih ne nedostaje u Africi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: turkishaerospace