RIZIČNA INVESTICIJA

Nakon odustajanja britanskih ulagača Nenad Bakić spasio Varteks s 20 milijuna kuna

13.03.2018 u 10:56

Bionic
Reading

Uspješno provedenom dokapitalizacijom varaždinski Varteks prikupio je 24,5 milijuna kuna nužno potrebnih za stabilizaciju poslovanja. Većinu svježeg kapitala osigurao je poduzetnik Nenad Bakić te je postao većinski vlasnik varaždinske kompanije

Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), ukupno je upisano 1.885.879 dionica, a u dokapitalizaciji su sudjelovala samo dva ulagača. Nenad Bakić uplatio je 20 milijuna (81,6 posto), a predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec 4,5 milijuna kuna (18,4 posto).

Premda je najavljeno da će novi kapital Varteksu osigurati britanska privatna investicijska kompanija Valtegra, ona ipak nije sudjelovala u dokapitalizaciji.

Vlasničke promjene u Varteksu prokomentirao je na svom blogu Nenad Bakić, ističući da je nakon odustajanja Valtegre odlučio 'uplatiti toliko koliko je bilo potrebno da prođe dokapitalizacija'.

Prije dokapitalizacije Bakić je bio najveći pojedinačni dioničar sa 17 posto vlasništva, a nakon uplate dodatnog kapitala preuzeo je većinski udjel u vlasništvu u nekadašnjem varaždinskom tekstilnom divu.

'Ukupno je dakle upisano nešto manje od 25 milijuna kuna, a rezultat je to da sam se našao s, ako dobro računam, 48,2 posto vlasništva, odnosno 50,5 posto, ako se izuzmu trezorske dionice, odnosno s povezanim osobama oko 51 posto. To zasigurno nije situacija u kojoj sam se želio naći (još jedna briga na vratu, uz veliki financijski angažman), ali što je – tu je, to ćemo pretvoriti u priliku', napisao je Bakić na svom blogu.

Napominje da je kao dioničar Varteksa cijelo vrijeme bio pasivan, iako je u jednom trenutku posudio novac, bez kamata, kako bi se mogle isplatiti plaće. 'Kako investicijski fond Valtegra ipak nije ušao u dokapitalizaciju tvrtke, Varteks je došao baš do samog ruba pa je situacija bila takva da nije bilo ni dovoljno robe u dućanima', otkriva Bakić, vjerujući da nova uprava može napraviti zaokret u poslovanju.