mini schengen

Nakon odbijenice EU-a, zemlje zapadnog Balkana o regionalnom tržištu

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.11.2019 16:53
  • Objavljeno 10.11.2019 u 17:08
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Čelnici zemalja zapadnog Balkana u nedjelju su u Sjevernoj Makedoniji raspravljali o konkretnim koracima poticanja zajedničkog projekta regionalnog tržišta, nedugo nakon što je Europska unija odbila otvoriti pregovore o pristupanju EU-u sa Skopljem i s Tiranom. Susret održan na Ohridskom jezeru drugi je takav sastanak između albanskog premijera Edija Rame, njegova makedonskog kolege Zorana Zaeva i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Svrha sastanka je promicanje regrupiranja zemalja ove osjetljive i podijeljene regije na način da se do 2021. uvede mogućnost slobodnog kretanja roba i ljudi.

Europska unija je u listopadu nije postigla dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prvenstveno zbog otpora Francuske.

"Ne smijemo se bojati vlastite sjene te moramo napraviti nešto za sebe", rekao je novinarima srbijanski predsjednik. "Svi mi želimo biti dio EU-a, no to ovisi o njima", kazao je.

Dok su Bosna i Crna Gora poslale svoje predstavnike na Ohrid, Kosovo, bivša srbijanska pokrajina s većinskim albanskim stanovništvom koje također sudjeluje u inicijativi, nije poslalo svojeg predstavnika.

"Kosovska vizija pristupanja EU-u u NATO-u je pristupanje samog Kosova institucijama", a ne njegovo pristupanje u sklopu "regionalne inicijative" koja "i nema smisla sve dok Srbija i Bosna ne priznaju njegovu neovisnost", napisao je na Twitteru kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Pitanje Kosova, čiju neovisnost Beograd odbija priznati, premda je proglašena 2008. i podupire je većina zapadnih zemalja, i dalje je najosjetljivije pitanje u regiji. Zbog svojega srpskog entiteta ni Bosna nije priznala kosovsku neovisnost.

"U interesu je Kosova, njegovih građana i tržišta da se granica između Kosova i Srbije ukine", unatoč još nepostojećem rješenju između službenog Beograda i te njegove bivše pokrajine, rekao je Rama.

U međuvremenu su se Beograd, Tirana i Skoplje načelno dogovorili o jedinstvenoj radnoj dozvoli koja bi njihovim državljanima omogućila rad u svim trima državama, kao i mogućnost putovanja iz jedne u drugu samo s osobnom iskaznicom. Razgovaralo se i o "mini Schengenu" koji bi olakšao tranzit stranih posjetitelja unutar granica spomenutih zemalja.

Istodobno su tri države odlučile pojednostavniti carinske procedure i fitosanitarnu kontrolu na granicama da bi se ubrzao prolazak kamiona. Sljedeći sastanak zakazan je za 21. prosinca u albanskome Draču.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!