NATURA AGRO

Najveća đurđevačka tvrtka nakon afere u stečaju

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 25.05.2011 16:40
  • Objavljeno 25.05.2011 u 14:50
natura agro

natura agro

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Otvoren je stečajni postupak nad đurđevačkom Natura Agrom, čiji je direktor Željko Blažok pritvoren nakon što je otvorena istraga zbog sumnji da je zloupotrijebio ovlasti i položaj

Stečajni postupak nad nekada uglednim poljoprivrednim i prehrambenim poduzećem iz Đurđevca otvoren je zbog blokade računa tijekom 170 dana, koja se popela na gotovo 30 milijuna kuna. Ukupne obveze tvrtke, čija se imovina procjenjuje na 140 milijuna kuna, prelaze 97 milijuna kuna, od čega tri milijuna kuna potražuju zaposlenici koji su i podnijeli prijedlog za otvaranje stečaja jer im nisu redovno isplaćivane plaće od studenog prošle godine.

Umjesto stečajem, potraživanja zaposlenika, kao i ostalih vjerovnika, poduzeće je pokušavalo riješiti ulaskom strateških partnera. Međutim, oba pokušaja pokazala su se uzaludnima. Najprije je od dokapitalizacije odustalo slovensko poduzeće jer je tražene uvijete ocijenilo prezahtjevnim, a zatim se kao mogući spasitelj javio poduzetnik Milenko Mikulić, vlasnik dvaju hotela u Biogradu. Njemu je Hypo banka odobrila kredit od 30 milijuna kuna kojim je namjeravao riješiti potraživanja zaposlenika i dobavljača te pokrenuti proizvodnju.

Međutim, u tome nije uspio jer, s jedne strane, zaposlenici nisu htjeli povući prijedlog za otvaranje stečaja, a s druge varaždinski Trgovački sud nije želio ponovno odgoditi donošenje odluke o stečaju, kao što je to učinio početkom svibnja.

Na takvu odluku suda, uz čvrsti stav predstavnika zaposlenika, vjerojatno je utjecalo i stajalište Sanje Mihalić, privremene stečajne upraviteljice. Ona je tijekom ispitnog ročišta, uz ostalo, naglasila da je zbog prekida isporuke plina gotovo u potpunosti obustavljena proizvodnja, a velik dio zaposlenika upućen je na godišnji odmor. Stoga je upozorila je nužno poduzimati razne mjere radi zaštite imovine i vjerovnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi