PODACI DESTATISA

Najsnažniji rast realnih plaća u Njemačkoj od 2008. godine

22.09.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Realne plaće u Njemačkoj u drugom su tromjesečju ove godine uvećane za 2,7 posto prema istom razdoblju lani, po najvećoj stopi od 2008. godine otkad se prikupljaju ti podaci, pokazali su u utorak najnoviji podaci tamošnjeg ureda za statistiku Destatisa.

Nominalne plaće u istom su razdoblju na godišnjoj razini porasle za 3,2 posto. Pritom je najizrazitiji njihov rast zabilježen u istočnoj Njemačkoj i u kategoriji slabo plaćenih, nekvalificiranih poslova, pokazalo je izvješće Destatisa.

Novoobjavljeni podaci navode na zaključak o značajnom utjecaju uvođenja minimalne plaće u Njemačkoj od 8,50 eura po satu početkom godine, primjećuje Reuters, premda u statističkom uredu napominju da je zasad teško izračunati u kojoj je mjeri uvođenje tog instituta na utjecalo na rast indeksa nominalnih odnosno realnih plaća.

Isto tako, rast realnih plaća poduprla je i niska inflacija, primjećuje Reuters. U drugom su tromjesečju prema podacima statističkog ureda potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu uvećane samo 0,5 posto, nakon stagnacije u prvom kvartalu i također 0,5-postotnog rasta u posljednja tri mjeseca 2014.

Tri tromjesečja zaredom realne su plaće u Njemačkoj tako rasle po stopi većoj od dva posto, budući da su u prvom kvartalu uvećane za 2,5 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u posljednja tri mjeseca 2014. godine.