TRŽIŠTE TISKA

Najprodavaniji dnevnik 24sata; Jutarnji list vodeći na tržištu oglašavanja

27.10.2018 u 08:48

Bionic
Reading

Tržište tiska u 2017. je nastavilo višegodišnji trend pada prodane naklade i financijskih pokazatelja, a istraživanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokazuje da je najveću prodajnu nakladu lani imao dnevnik "24sata", dok je prvi na tržištu oglašavanja "Jutarnji list"

AZTN je, naime, proveo redovito ispitivanje tržišta tiska u Hrvatskoj u 2017. godini, na uzorku od 43 novinska nakladnika i distributera tiska, a analizom su obuhvaćeni tržište naklade tiska (općeinformativni dnevnici i tjednici), tržište oglašavanja (u dnevnicima i tjednicima) te tržište trgovine tiskom.

"Tržište tiska (prodana naklada i oglašavanje u tisku) bilježi stagnaciju u 2017., što je nastavak višegodišnjeg trenda pada prodane naklade, a i financijskih pokazatelja stanja na tržištu", ocjenjuje Agencija, koja je rezultate ispitivanja objavila u najnovijem newsletteru.

Lani prodan 66,1 milijun primjeraka dnevnih novina

Lani je u Hrvatskoj prodana naklada svih dnevnika iznosila 66,1 milijun primjeraka, što je u odnosu na godinu prije smanjenje za 10 posto.

Time je nastavljen daljnji pad prodaje dnevnih novina s obzirom da je 2014. godine bilo prodano 91,2 milijuna primjeraka, godinu kasnije 80,3 milijuna, a 2016. godine 73,7 milijuna primjeraka, pokazuju podaci AZTN-a.

I u 2017. je, kao i u prethodne četiri godine, najveću prodajnu nakladu ostvario dnevnik "24sata", čiji je tržišni udio između 30-40 posto.

Slijedi "Jutarnji list" s udjelom između 20-30 posto, dok je treći "Večernji list", čiji se tržišni udjel kreće između 10-20 posto.

Svi ti dnevnici bilježe trend pada prodaje u odnosu na prethodnu godinu, ističu iz AZTN-a.

Kako nadalje navode, značajnu prodanu nakladu ostvarila su dva dnevnika regionalnog karaktera - "Slobodna Dalmacija" i "Novi list", kojima se tržišni udjeli kreću od 5-10 posto, i također imaju trend pada prodaje u odnosu na 2016. godinu.

Promatrano prema vlasničkim grupama, na tržištu dnevnika najveći udjel između 50-60 posto ima Styria AG ("24sata" i "Večernji list"), uz blagi rast tržišnog udjela u odnosu na prethodnu godinu.

Hanza Media ("Jutarnji list" i "Slobodna Dalmacija") ima udjel između 30-40 posto i bilježi blagi pad zajedničkog udjela.

Treća grupacija nakladnika Glasa Istre ("Novi list", "Glas Istre" i "Zadarski list") ostvarila je zbirni tržišni udjel od 10-20 posto.

Po podacima AZTN-a, lani je prodana naklada tjednika pala za 15 posto u odnosu na 2016. godinu.

Tako je, nakon što je 2014. i 2015. prodaja općeinformativnih tjednika bila na razini od oko 4,9 milijuna primjeraka, a 2016. nešto manja od 4,3 milijuna, lani prodaja tjednika pala ispod četiri milijuna, na 3,6 milijuna primjeraka.

Najprodavaniji tjednik u 2017. je bio "7Dnevno", koji, kako navode iz AZTN-a, ima izraženi padajući trend prodaje.

Drugi tjednik po prodaji bio je "Međimurje", a treći "Globus".

I dok pad prodaje bilježi većina tjednika, "Hrvatski tjednik", "Nacional", "DU List", "Bjelovarac" i "Bjelovarski list" ne bilježe pad prodane naknade, zamjećuju iz Agencije.

Prihodi od oglašavanja u dnevnicima pao za 10 posto, na 160 milijuna kuna

Ukupni prihod od oglašavanja u dnevnicima u 2017. iznosio je 160 milijuna kuna i u odnosu na 2016. manji je za 10 posto, pokazalo je istraživanje AZTN-a.

Pritom je najveći tržišni udjel, između 20-30 posto, ostvario "Jutarnji list", a slijede "Slobodna Dalmacija" s udjelom od 10-20 posto i "Večernji list", također s udjelom od 10-20 posto.

"Većina nakladnika općeinformativnih dnevnika bilježi blagi rast prihoda od oglašavanja. Vodeća dva nakladnika dnevnika po potrošnji oglašivača su povezani nakladnici Hanza Media i Slobodna Dalmacija, čiji je zajednički tržišni udjel iznosio od 40-50 posto. Nakladnik Večernji list ostvario je treći tržišni udjel od 10-20 posto, dok su pojedinačni prihodi dva vodeća nakladnika dnevnika od oglašavanja blago porasli", navode iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

"Novi list" je na četvrtom mjestu po snazi tržišnog udjela (10-20 posto) te je također zabilježio rast prihoda u odnosu na 2016.

Na petom mjestu je "24sata" s tržišnim udjelom između 10-20 posto, a zabilježio je pad prihoda.

Ostala četiri nakladnika ("Glas Slavonije", "Glas Istre", "Zadarski list" i "La Voce del Popolo") u 2017. ostvarili su pojedinačne tržišne udjele manje od 10 posto.

Po podacima AZTN-a, prihod od oglašavanja u općeinformativnim tjednicima lani je iznosio 24,9 milijun kuna.

Pad prihoda od trgovine tiskom na veliko i malo

Agencija je istraživanjem obuhvatila i tržište trgovine tiskom, a na tržištu trgovine na veliko (distribucija tiska) jedini distributer s nacionalnom pokrivenosti bio je Tisak, koji je lani zabilježio pad prihoda u odnosu na godinu ranije.

U trgovini na malo tiskom u 2017. je ostvaren ukupni prihod od 351,5 milijuna kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu pad od 3 posto.

Najveće povećanje prihoda od trgovine na malo tiskom bilježi Hanza Media i tako zauzima drugo mjesto po ostvarenom prihodu u 2017., nakon distributera Tiska, a ispred iNovina.

"Većina novinskih nakladnika bilježi trend rasta maloprodajnih aktivnosti. Riječ je o jačanju aktivnosti direktne prodaje krajnjim potrošačima i to putem pretplate, čime se nastoji ojačati neovisnost od distributera tiska u prodaji tiskovina i zadržati veći dio prihoda", ističu iz AZTN-a.