čak i do nulte stope

Ministri EU-a postigli dogovor o nižim stopama PDV-a na elektroničke publikacije, novine i časopise

02.10.2018 u 13:37

Bionic
Reading

Ministri financija zemalja Europske unije dali su u utorak zeleno svjetlo prijedlogu Europske komisije o nižim stopama PDV-a na elektroničke knjige i druge elektroničke publikacije.

Zahvaljujući ministarskom dogovoru zemlje EU-a moći će primjenjivati niže ili čak nulte stope PDV-a na elektroničke publikacije koje se trenutno oporezuju po minimalnoj stopi od 15 posto budući da ih se tretira kao elektroničke usluge.

"Ovaj je prijedlog dio naših napora da moderniziramo PDV za digitalno gospodarstvo i omogućuje nam da držimo korak s tehnološkim napretkom", izjavio je austrijski ministar financija Hartwig Loeger, koji je predsjedao sastankom ministara financija.

Dogovor je postignut nakon više od dvije godine rasprava koje su pokrenute predstavljanjem odgovarajućeg prijedloga Europske komisije.

Europski parlament podržao je prijedlog Bruxellesa prije godine dana.

"Ovo je dobra vijest za medije i za sektor kulture", komentirao je na Twitteru europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici odluku vijeća ministara.

Vrlo niske ili nulte stope bit će dopuštene samo "članicama koje ih trenutačno primjenjuju i na fizičke publikacije", navelo je u bilješci Vijeće EU-a.

Novi će se propisi primjenjivati do usvajanja sveobuhvatne reforme sustava PDV-a u EU.

Izmjene koje je predložila Europska komisija omogućit će zemljama EU-a veću fleksibilnost pri određivanju stope PDV-a, napominje Reuters.