U GODINU DANA

Naftni giganti ukinuli više od 160.000 radnih mjesta

03.08.2015 u 07:49

Bionic
Reading

Zbog oštrog pada cijena nafte u proteklih godinu dana, naftni divovi, od američkog Exxona do europskog Royal Dutch Shella, zabilježili su oštar pad prihoda i zarada, a u cijeloj industriji izgubljeno je više od 160.000 radnih mjesta.

Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je u drugom tromjesečju za više od 50 posto, na 4,2 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zarada iznosila 8,8 milijardi dolara.

Posljedica je to oštrog pada cijena nafte na svjetskim tržištima zbog prevelike ponude u odnosu na slabu potražnju, koja je pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, prvenstveno Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Cijene 'crnog zlata' iznosile su u drugom tromjesečju u prosjeku oko 60 dolara za barel, dok su se u lipnju prošle godine kretale iznad 115 dolara.

Posljednjih su godina naftne kompanije zatvorile niz rafinerija zbog prevelikih kapaciteta i jer je prerada nafte, ili 'downstream' poslovanje kako se to naziva u industrijskom žargonu, bila manje profitabilna od 'upstreama', odnosno istraživanja i proizvodnje nafte.

Međutim, zbog oštrog pada cijena 'crnog zlata', sada rafinerije mogu prerađivati znatno jeftiniju naftu i ostvarivati veće profite na goriva, kao što su benzini i dizeli.

Tako je, primjerice, dobit Exxona od 'upstreama' u drugom tromjesečju potonula s lanjskih 7,9 milijardi dolara na 2 milijarde, dok je zarada od 'downstreama' porasla.

Još je slabije rezultate ostvario drugi po veličini američki naftni proizvođač Chevron, koji je u proteklom kvartalu zabilježio 90-postotni pad dobiti, s lanjskih 5,7 milijardi dolara, na 571 milijun.

Zbog toga je poslovodstvo te kompanije najavilo smanjenje troškova. Kompanija je poručila kako pregovara s gotovo 3.000 dobavljača i partnera od čega ove godine očekuje uštede od oko 900 milijuna dolara. Najavila je i ukidanje daljnjih 1.500 radnih mjesta.

Europski naftni div Royal Dutch Shell, koji je u drugom tromjesečju zabilježio pad dobiti za 35 posto, na 3,4 milijarde dolara, najavio je, pak, ukidanje 6.500 radnih mjesta u ovoj godini i dodatno smanjenje troškova jer očekuje da će cijene nafte i dalje ostati niske.

Osim otpuštanja 6.500 od ukupno oko 100.000 radnika u svijetu, Shell je najavio smanjenje investicija i daljnju prodaju dijela imovine, premda je već od početka godine prodao imovinu vrijednu 4 milijarde dolara.

Neto dobit britanskog naftnog diva British Petroleuma iznosila je, pak, u drugom kvartalu 1,3 milijarde dolara, u usporedbi s 3,63 milijarde dolara ostvarenih prije godinu dana.

BP je, od kada je lani cijena nafte počela padati, pokrenuo restrukturiranje poslovanja i srezao kapitalne investicije za 13 posto.

Zbog smanjenja proizvodnje i investicija, naftne kompanije i njihovi dobavljači oštro režu troškove poslovanja, pa pritom ukidaju na tisuće radnih mjesta.

"Globalno gledajući, u proteklih godinu dana u industriji je ukinuto više od 160.000 radnih mjesta, a kompanije najavljuju i daljnje rezove jer očekuju da će cijena nafte još neko vrijeme ostati niska", kaže Tobias Read, izvršni direktor tvrtke Swift Worldwide Resources, koja se bavi zapošljavanjem inženjera za naftne kompanije.