tržište kapitala

Na Zagrebačkoj burzi prekinut trodnevni negativni niz

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Na europskim burzama u utorak se trgovalo uglavnom u optimističnom raspoloženju, a na sličnom tragu je bilo i hrvatsko tržište kapitala. Dionički indeksi Zagrebačke burze u utorak su bilježili pozitivna kretanja tijekom cijelog dana. Indeks CROBEX je porastao za 0,79 posto, čime je prekinuo negativni niz koji je trajao tri uzastopna dana te je zaključio na dnevnom maksimumu od 1.537,55 bodova. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je ojačao više od jedan posto na 947,46 bodova, a među sektorskim indeksima je jedino građevinski CROBEXkonstrukt izgubio na vrijednosti, i to za 0,40 posto.

Likvidnost tržišta, pak, je oslabila u odnosu na prethodni dan te je ukupni dionički promet iznosio tek nešto više od sedam milijuna kuna, najmanje u zadnjih šest trgovanja, pri čemu su samo dva izdanja uknjižila promet veći od milijun kuna. Ovaj put se najviše trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma, koje su ostvarile promet od 2,3 milijuna kuna i rast cijene za 1,53 posto na 166,00 kuna, a slijedile su ih dionice Ingre 1,25 milijuna kuna prometa, koje su kliznule za 6,67 posto na 4,76 kuna.

Od deset najaktivnijih izdanja, većina dionica je zabilježila pozitivne cjenovne pomake, među kojima su Ericsson Nikola Tesla te Arena Hospitality Group porasli za oko 2,7 posto, dok su dionice Optima Telekoma i Čakovečkih mlinova ojačale za 1,95 posto, odnosno 1,69 posto. Na nešto nižem prometu, dionice Dalekovoda su skočile za 5,45 posto, a Atlantic Grupe zaključile s dobitkom od 2,63 posto. S druge strane, među gubitnicima su se izdvojili Sunce Hoteli, čije su dionice potonule gotovo deset posto, te Tankerska Next Generation s minusom većim od pet posto.

Dobitnik dana Dalekovod +5,45% 3,48

Gubitnik dana Sunce Hoteli -9,91% 100,00

CROBEX +0,79% 1.537,55

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!