ŠTO MANJE, TO BOLJE

Na vikend s bogatašima: Evo gdje se opuštaju pravi lovatori

05.08.2017 u 21:22

Bionic
Reading

U okolici velikih svjetskih gradova često su mjestašca u koja bogati i slavni odlaze da bi pobjegli od očiju javnosti, a cijene 'vikendica' na tim lokacijama nerijetko se mjere milijunima ili čak desecima milijuna dolara

Iako je Los Angeles teško spojiti s imidžem užurbanog i stresnog grada, posebno kad se pogleda izvan samog gradskog centra na dijelove metropole poput Hollywooda, Beverly Hillsa ili Santa Monice, čak i takav, opušten, konstantno ugodne klime, grad ima svoju relaksacijsku depandansu.

Malibu, gradić tridesetak kilometara udaljen od samog centra Los Angelesa, već je dugo poznat kao lokacija na koju bogati i slavni odlaze da bi na plaži ili uz nju zaboravili na brige i posao kojima ih mori svakodnevica.

Trideset kilometara plaže kojom se diči Malibu također je dobro poznato kao mjesto s nekima od najskupljih nekretnina u svijetu i kupoprodaja vila i kuća čije se cijene redovito iskazuju u milijunima, pa čak i desecima milijuna dolara, često se puno više smatra investicijom, a ne prilikom da se tek za vikend skupi obitelj i ode uživati u 'vikendicu'.

Malibu je samo jedan od poznatijih primjera manjih destinacija kojima iz ovih ili onih razloga gravitiraju bogataši iz obližnjih metropola, a interesantno je da primjera takvih lokacija ima svugdje po svijetu i da se često radi o mjestima koja i nisu tako razvikana, a u kojima se bogati i slavni pokušavaju odmoriti od očiju i kamera javnosti koje su inače konstantno u njih uperene.

Tako zbog svoje slave ni Malibu i njegova plaža više nisu dovoljno relaksacijski okoliš, a ulogu vjerojatno igraju i cijene nekretnina od kojih prosječnim kupcima lako zasuze oči, zbog čega je u blizini Los Angelesa posljednjih godina jedan drugi gradić postao omiljena destinacija u kojoj provode vikende oni koji se smiješe sa stranica popularnih časopisa, televizijskih ekrana i kino platna.

Ojai, mjesto s manje od deset tisuća stanovnika nekih osamdesetak kilometara od Los Angelesa, mjesto je u kojem su utočište našle glumice Emily Blunt i Reese Witherspoon, glumci Ted Danson, Tim Burton, Rick Rossovich i Anthony Hopkins, režiseri Jerry Bruckheimer i David Zucker, voditeljica Ellen DeGeneres i još mnogi drugi. Iako Ojai nije na samoj obali Tihog oceana, poput Malibua ili nešto bliže Santa Barbare, njegova lokacija u udolini i, prije svega, imidž malog opuštenog mjestašca, čine ga vrlo poželjnim mjestom za opuštanje, a nerijetko i za dulji boravak.

  • +2
Omiljene vikend lokacije bogataša Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nešto sjevernije u Kaliforniji svoju izdvojenu 'podružnicu' ima i San Francisco. Za tehnobogataše, odnosno one koji su novac stekli u tehnološkoj i informatičkoj industriji koja karakterizira sam grad i obližnju Silicijsku dolinu, destinacije za vikend odmor, ako već ne putuju svijetom, okruzi su Sonoma i Napa i njihove doline, najpoznatije vinogradsko područje u Sjedinjenim Američkim Državama. Lokacije udaljene stotinjak kilometara sjeverno od San Francisca omogućuju mladim menadžerima odmak od stresa kojem su izloženi u brzorastućim kompanijama i konkurentskoj borbi za američko i svjetsko informatičko tržište.

Na suprotnoj strani SAD-a destinacija za milijune turista godišnje - New York - nadaleko je poznata kao užurbano središte svjetskih financija i lokacija na kojoj bezbrojni visoki neboderi niču gotovo jednako često kao i nekad nelegalni apartmani na našoj obali. I iako se u tim neboderima na najvišim katovima može naći i izolacija od gužve na ulicama, njujorški bogataši već desetljećima odlaze na dvije lokacije izvan grada gdje vikende provode okruženi prirodom i tišinom.

Na istočnom dijelu Long Islanda, otoka na kojem se djelomično nalazi i sam New York, sat do dva vremena vožnje od centra Manhattana nalazi se nanizano nekoliko gradova posljednjih desetljeća poznatih pod nazivom 'Hamptons'. Uz samu južnu obalu otoka nižu se vile i kuće vrijedne desetke milijuna dolara i njihovi vlasnici mogu birati hoće li se vikendom u njima s obitelji izolirati od svega ili će se možda prepustiti društvenim aktivnostima kojih u centrima gradića koji ih okružuju ne manjka.

Druga lokacija privlačna utjecajnim Njujorčanima je okrug Westchester, nekih sat vremena vožnje sjeverno od grada, gdje kuće u šumarcima imaju Glenn Close, Susan Sarandon, Tim Robbins, Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones, dinastija Rockefeller, obitelj bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, poznati financijaš George Soros, dizajner Ralph Lauren i mnogi, mnogi drugi. Mali gradići koji čine okrug jednako kao i drugdje pružaju bogatima i slavnima priliku za malo odmora od medija i javnosti.

Još nešto sjevernije, u Kanadi, svoju 'enklavu' ima Toronto, najveći tamošnji grad. Otprilike dva sata vožnje još dalje na sjever nalazi se područje Muskoka koje je sa svojih 1600 jezera idealna lokacija za vikendice i odmor od užurbanog grada. Regija je toliko atraktivna da su svoja odmarališta daleko od javnosti tamo smjestile i slavne osobe iz puno udaljenijeg Hollywooda poput Stevena Spielberga, Toma Hanksa, Martina Shorta ili Cindy Crawford.

Slične ekvivalente imaju i mnogi europski gradovi. Iako bi se moglo pomisliti da, recimo, pariška elita uživa na samom jugu, na Azurnoj obali, pravo vikend naselje najbogatijih Parižana je puno bliži grad Dinard, na obali pokrajine Bretanje. Stručnjaci za nekretnine ističu da Francuzi nisu spremni odvajati po nekoliko desetaka milijuna dolara za kuće za odmor poput Amerikanaca te se cijene u Dinardu kreću uglavnom u rangu od milijun do tri milijuna eura. No, primjerice, najbogatija francuska obitelj Pinault u regiji posjeduje nekoliko kuća.

Elita iz Hamburga, grada na sjeveru Njemačke, svoje vikende provodi na otočiću Syltu, dok njihovi kolege industrijalci iz Münchena obitelji za vikend vode u obližnju Austriju, odnosno u mjestašce nama puno poznatije po skijanju, Kitzbühel. Prodavači nekretnina ističu da je Kitzbühel za München ono što je Hamptons za New York. Dalje prema jugu, talijanski industrijalci iz Milana svoje vikende provode na obalama popularnog jezera Garda. Lago di Garda je sa svojim otocima i obalom te posebno blagom klimom, odlična pozicija za uživanje.

Poput europskih i sjevernoameričkih bogataša, svoju omiljenu destinaciju imaju i brazilski magnati. Tri sata vožnje prema istoku od najvećeg tamošnjeg grada São Paula nalazi se stotinjak kilometara pješčane obale regije São Sebastião diljem koje se mogu pronaći vile i kuće utjecajnih Brazilaca.

Očito je da koliko god ponekad uživali u pažnji koju im pridaju mediji i javnost, bogataši nisu uvijek skloni odlascima u najekstravagantnija svjetska odredišta, nego itekako vole pronaći svoja mala utočišta kako bi u miru proveli barem vikende i izgubili se među prosječnim građanima.