SINDIKALNI PORAZ

Na programu radili mjesecima, da bi ga bacili u smeće

14.09.2011 u 12:05

Bionic
Reading

Ljetna siesta završila je i za sindikate. Izbori su pred vratima, pa je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izišao s predizbornim zahtjevima kojima će testirati političke stranke. Tko ih uvrsti u stranački program, dobit će njihovu podršku. Očekuje se da će i ostale sindikalne središnjice postupiti isto, što je još jedna potvrda da je sindikalno zajedništvo mrtvo

U ožujku ove godine pet sindikalnih središnjica pompozno je predstavilo, nakon što su na njemu radili mjesecima, zajednički program Nova slika Hrvatske sa čak 128 zahtjeva. Zaprijetili su i prosvjedima ako ih vlast ignorira.

Narednih mjeseci program se još i spominjao, pred ljeto sindikalno se zajedništvo raspalo, da bi sad postalo jasno da je Nova slika Hrvatske, slikovito rečeno, završila u smeću.

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu čelnik jedne od dviju najvećih sindikalnih centrala SSSH-a Mladen Novosel jasno je poručio da zajednički program za njih 'u ovom trenutku više nije aktualan'.

Umjesto njega SSSH je sad složio svoju predizbornu platformu sa 16 zahtjeva, od kojih su sedam izdvojili kao ključne. Tako traže novu ekonomsku i socijalnu politiku, rješavanje problema nelikvidnosti i neisplate plaća (inzistiraju na jamstvenom fondu), novu politiku zapošljavanja, povećanje minimalne plaće (sa 35 na 50 posto prosječne plaće) te reforme mirovinskog, obrazovnog i zdravstvenog sustava.

Zahtjeve će uputiti onim strankama za koje procijene da će formirati novu vladu, organizirat će s njima razgovore pa čak i, najavio je Novosel, međusobna stranačka sučeljavanja. Kad budu načisto tko im je programski najbliži, SSSH će preporučiti svojim članovima, ima ih više od 100.000, da za njega i glasaju.

Na novinarsko pitanje koja im je politička stranka sad najbliža odnosno koja najbolje zastupa radnička prava, Novosel je odgovorio kako su dosad sve vlade jako malo napravile za radnike. Od 1996. godine, pojasnio je, radnička prava se samo smanjuju, a stranke radnike štite samo na deklarativnoj razini.

'Ne možemo ni sad reći da smo veliki optimisti da će se obećano i ostvariti. Jasno je da će nova Vlada morati raditi više u interesu radnika, a da li će se nešto promijeniti, ovisi samo o nama', rekao je Novosel.

Za očekivati je da će nakon SSSH-a i ostale sindikalne središnjice izaći sa svojim predizbornim zahtjevima, tako da je moguće da svaka od njih podrži drugu političku opciju. Jedino bi Matica hrvatskih sindikata mogla i dalje ostati pri programu Nova slika Hrvatske jer se njezin čelnik Vilim Ribić bio oko njega najviše angažirao.

Porazno je za domaću sindikalnu scenu što će parlamentarne izbore dočekati razjedinjena. Najodgovorniji za to su sindikalni vođe koji nisu uspjeli nadvladati svoje uske osobne i sindikalne interese. Ovako će biti lak plijen za političare da ih još jednom iskoriste u predizbornoj igri