PROCJENA HGK-A

Na godišnjoj razini BDP će pasti više od šest posto

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 02.09.2009 14:38
  • Objavljeno 02.09.2009 u 14:01
radnik željezara čeličana

radnik željezara čeličana

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ukupni pad BDP-a u ovoj godini iznosit će više od šest posto, procjena je Hrvatske gospodarske komore (HGK)

Iako je uzrok ovakvog pada, nezabilježenog u posljednjih deset godina, u većoj mjeri svjetska kriza, ipak je zbog postojeće strukture i modela gospodarskog rasta (potrošnja bazirana na zaduživanju - op.a.) Hrvatska snažnije i dugoročnije pogođena, kažu u HGK-u, od mnogih razvijenih zemalja.

'Zaustavljanje negativnih trendova prepušteno je situaciji u međunarodnom okruženju, odnosno rastu inozemne potražnje i raspoloživosti inozemnog kapitala. Zasad su očekivanja o početku globalnog oporavka pomaknuta na sredinu 2010. godine', rekla je Jasna Belošević-Matić, na današnjoj skupštini HGK-a.

Glavni krivac padu gospodarske aktivnosti je smanjenje domaće potražnje, odnosno osobne potrošnje koja čini oko 60 posto hrvatskog BDP-a. Zbog toga je došlo do smanjenja i proizvodnje s najvećim padom industriji i trgovini, a posebno je teško pogođeno građevinarstvo koje je prošle godine bilo najbrže rastuća djelatnost.

'Fiskalna politika nije našla rješenje, niti su to učinile antirecesijske mjere i zato u Hrvatskoj treba hitno promijeniti model gospodarskog rasta', zaključila je Belošević-Matić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi